Ако сте ходили на панаир или карнавал, сигурно сте забелязали,

...
Ако сте ходили на панаир или карнавал, сигурно сте забелязали,
Коментари Харесай

Красиви, но смъртоносни: истината за кръглите аквариуми

Ако сте ходили на панаир или карнавал, несъмнено сте забелязали, че от време на време премията на някои атракции е златна рибка или рибка бета. В доста случаи тези рибки се дават на спечелилия в торбички или на някои места - в дребни кръгли аквариуми. Това, което доста хора не осъзнават е, че държането на рибка в кръговиден аквариум е еднакво на свирепост към животните.

Защо кръглите аквариуми са смъртоносни?

Съхраняването на рибка в кръговиден аквариум е еднакво на това да се къпете във вана, нечиста от личните ви боклуци - в един дребен кръговиден аквариум просто няма задоволително вода за разреждане на отпадъците от самата рибка. Ключът в поддържането на здравето и средата на аквариумните рибки е високото качество на водата в резервоара - нещо, което не е допустимо в крълите аквариуми в случай че не сменяте водата в аквариума всеки ден.

Когато храните златната риба, тя отделя боклуци и тези боклуци няма къде да отидат в един дребен кръговиден аквариум. В резултат на това те се натрупват по дъното като последователно намаляват качеството на водата. Натрупването на тези боклуци бързо ще докара до токсични условия, които ще убият рибката. Ето за какво доста рибки устоят единствено няколко дни откакто бъдат сложени в кръговиден аквариум.

Има и други аргументи с изключение на предпоставката към токсични условия, които вършат кръглите аквариуми смъртоносни. Ето кои са те:

- Кръглите аквариуми не оферират задоволително място за плуване. Бетите да вземем за пример порастват до 7.5см дължина, а златните рибки могат да станат и по-големи. Един подобен дребен контейнер просто не може да даде задоволително пространство за плуване, с цел да поддържа рибките здрави.

- Кръглите аквариуми имат заоблени ръбове. Ако в миналото сте се опитвали да погледнете през кръговиден аквариум, несъмнено сте забелязали, че той изкривява зрението ви. При рибките тези условия могат да доведат до дизориентация.

- Кръглите аквариуми не дават задоволително потребни бактерии. За да се поддържа високото качество на водата в рибен контейнер, са нужни потребни бактерии, които да трансформират химикалите, които се получават при разграждането на отпадъците, в по-малко нездравословни субстанции. В един кръговиден аквариум няма задоволително вода и пространство, с цел да се сътвори задоволително огромна колония от потребни бактерии.

 Кръгъл аквариум

- Кръглите аквариуми не са задоволително огромни за нагреватели или филтри. Без радиатор температурата на водата може да се трансформира прекомерно постоянно, което може да стресира и даже убие вашата рибка. А без филтър качеството на водата бързо ще спадне и даже дребни промени в химичния й състав могат да доведат до гибел на рибката.

- Кръглите аквариуми нямат капаци. Бета рибките могат да скачат до 15 см във въздуха. Ако нямате похлупак върху кръглия аквариум съществува огромен риск да намерите рибката си изсъхнала на пода.

Ако сте новобранец в развъждането на рибки, е допустимо да се заблудите, че по-малкия аквариум се поддържа по-лесно. Това напълно не е по този начин. Вярно е, че по-големият аквариум ще ви коства по-скъпо от един елементарен кръговиден аквариум, само че самата поддръжка на огромния е доста по-лесна. С по-голям аквариум ще имате по-голям размер вода - това значи, че отпадъците и токсините се разреждат, тъй че не е належащо да сменяте водата толкоз постоянно, колкото бихте при кръговиден аквариум.

По-големият контейнер също по този начин разрешава филтър и радиатор, които ще поддържат по-стабилни условия за вашата рибка. Освен това, даже в случай че допуснете неточност във връзка с химията на водата, съществуването на по-голям размер течност значи, че грешката може да се окаже незначителна и да се оправи по-лесно преди да засегне рибката ви. Дори незначителната неточност в един кръговиден аквариум може да се окаже смъртоносна за рибката ви.

Ако в действителност желаете да предоставите най-хубавите условия за вашата рибка, даже няма да помислите да вземете кръговиден аквариум. Дори да ви излезе по-скъпо да закупите и сглобите по-голям контейнер, то несъмнено ще си коства парите, а вие ще сте спокойни за здравето на рибките.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР