Ако следвате инвестиционна стратегия, според която искате да изградите диверсифицирано

...
Ако следвате инвестиционна стратегия, според която искате да изградите диверсифицирано
Коментари Харесай

Криптовалутите – ултимативен гид!


Ако следвате капиталова тактика, съгласно която желаете да изградите диверсифицирано портфолио от криптовалути, няма да купувате единствено биткойн. Да, ще би трябвало да започнете с биткойн, само че по-късно ще го изполвате на така наречен криптоборси, с цел да се сдобиете с други криптовалути (alt-coins – алткойнс).

Криптоборсите вършат тъкмо това – разрешават да вземете криптомонети и да ги разделите както сметнете за добре, било то купувайки нови и евтини криптовалути или инвестирайки в сигурните монети. Съществуват и различен вид тържища, които са P2P. Това са свободни пазари, където можете да предложите криптомонетите си на цени по ваше убеждение и/или да ги размените за други. Но дано не избързваме, а да имате поради, че...



Прочетете още: Sirin Labs създава всеобщ Android смарт телефон с портфейл за криптовалути



Една крипто борса не е задоволителна
Ако имате интерес да търгувате с криптовалути едно от най-важните неща, които можете да извършите първоначално е да се регистрирате в няколко криптоборси. Това се предлага, защото избрани криптовалути са налични единствено на избрани тържища. Към момента на пазара се търгуват към 1500 разнообразни криптовалути и всяка седмица се появава нова или умира остаряла. Както сами ще видите когато в някой от идващите материали проучваме най-хубавите криптоборси, множеството платформи оферират едвам няколко типа криптомонети. Coinbase, за образец, търгуват само с биткойн, етер, лайткойн и биткойн кеш. Бъдете сигурни, най-скъпите и известни валути са лесни за намиране, само че шансът за сериозна облага нормално се крие в по-евтините монети.

Имайки сметки в няколко разнообразни тържища, значи че имате достъп до повече типове криптовалути, а това ще усили възможностите ви за замогване, в случай че разпределите бюджета си и към алткойнс.

Друга съществена причина за диверсификация е спомагателната застраховка на портфолиото ви. Криптоборсите, които ще цитираме оттук нататък са законни, работещи и сигурни... доколкото това е допустимо. Но е изцяло евентуално някоя от тези компании да бъде хакната или просто да банкрутира под натиска на пазара. Ако това се случи и имате няколко разнообразни акаунта, няма да изгубите цялата си инвестиция.

Не на последно място, в никакъв случай не дръжте криптовалутите си в акаунта за търговия повече от нужното. Влезте, направете нужните ходове и изтеглете криптовалутата си към физически портфейл. Един от наложилите се на пазара портфейли е Trezor Hard Wallet.

Какво би трябвало да ви интересува когато избирате криптоборса?
Опциите са десетки, само че с цел да съставим способен лист от криптоборси би трябвало да се вземат поради няколко генерални неща. Едно от тях е достъпността. Криптовалутите експлоадират като хубав вулкан препълнен със злато и поради това светът е полудял. Много хора се пробват да се регистират измежду другите криптоборси, което води до тотално претоварване на сървърите и принуждава съответните платформи да спрат краткотрайно новите консуматори. Към този миг, няколко от известните платформи не одобряват нови членове. Това значи, че един ден дадена криптоборса ще е " Open ", а на идващия " Not accepting new members ". И в действителност, това е ужасно! Наместо да са алчни и да компрометират сигурността си поради спомагателните доходи, криптоборсите отделят от време на време седмици и месеци, с цел да подобрят инфраструктурата и сигурността си. Можем да сметнем сходна процедура за подсказка, че тези компании са наясно накъде отиват нещата и че криптовалутите не са измамата на века (както мнозина предричат), а тъкмо противоположното – бъдещето.

Но най-важното е сигурността. Затова и ще преглеждаме най-актуалните и потвърдено сигурни криптоборси към май 2018-та година. Напълно обикновено е доста хора да се паникьосват от проблемите със сигурността, които обгръщат криптосвета, само че в днешно време криптоборсите употребяват досадно доста защитни ограничения. Повечето тържища не задействат сметките незабавно, а минават сложен развой по засвидетелствуване на личността. Обикновено това включва ясна персонална фотография, фотография на персоналната карта, фотография на интернационален паспорт, фотография на шофьорска брошура, данните на кредитна/дебитна карта, че и двуфакторно уверение. Да, постепенно е. Да, досадно е. Но в последна сметка, за пари става въпрос.

Къде е ситурана централата на дадена платформа? И това е значимо. Криптовалутите са цифрови, тържищата са цифрови и парите ви са цифрови. Но държавните ползи не са. Повечето централи са основани в Съединени американски щати и Китай, само че има няколко и в Европа. Това би трябвало да ви интересува, защото района дефинира кои валути са налични за търговия. За образец, китайските платформи имат навика да приоритизират новите азиатски (но най-много китайски) криптовалути. В взаимозависимост от това къде се намирате, може регистрациите да са затворени за дадена страна. Някои от най-големите криптоборси оферират участие на избрани райони от света. В множеството България е алтернатива. Дори най-популярната борса Coinbase, която поддържа едвам 33 страни, включва в листата си родината ни. Но даже да си харесате платформа, която не работи с нашия район, бъдете спокойни, има способи това да се заобиколи.

Накрая, само че не и на последно място, са таксите. Няма метод по какъв начин да ги заобиколите всичките. Ако желаете да сте на най-хубавите криптоборси, ще би трябвало да си плащате за всяка трансакция. Всъщност, още с напускането на парите от банковата ви сметка ще би трябвало да платите такса, защото ще вършиме интернационален превод във валута през системата SWIFT. В този случай има минимални такси от няколко десетки евро (в взаимозависимост от банката) или % от преведената сума (от 0.20% до 0.50%), само че с таван на таксата от 500 евро. Идентични правила важат и за входящи преводи и с това таксите набъбват неловко.

Ситуацията щеше да е друга, в случай че банките ни публично поддържаха SEPA системата. SEPA или Single Euro Payment Area е услуга, която в пряк превод значи " единна зона за заплащания в евро ". В тази зона потребителите имат опция да правят и да получават заплащания в евро както в рамките на страната, в която живеят по този начин и отвън тях с една и съща закрепена такса (20 евро цента без значение от размера на трансакцията). В даден миг банките ни ще получат ултиматум да вкарат SEPA, защото сме в еврозоната, само че до тогава според от това коя банка употребявате, би трябвало деликатно да проучите опциите си.

Следва продължение...
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР