Ако си харесате подарък от празниците на друг човек, който

...
Ако си харесате подарък от празниците на друг човек, който
Коментари Харесай

При покупка на лични вещи от други потребители нямаме право ...

Ако си харесате подарък от празниците на различен човек, който той е решил да препродаде, тъй като по една или друга маркетплейсите преливат от предложения от физически лица, които пробват да се освободят от панталон в несъответствуващ размер или блуза в нелюбим цвят, джаджи с разнообразни от предстоящите функционалности или даже към този момент омръзнали или с „ изтекла отминалост “ сувенири.  

 

Рискът е, че при покупка от друго физическо лице не разполагаме с правото на отвод в 14-дневен период . И в случай че се окаже, че дойде нещо доста друго от описаното или пък на нас просто не ни допадне, ние няма можем да го върнем на този, който ни го е продал. Нещо, което бихме могли да създадем, в случай че сме го закупили от същински търговец – било то от електронен магазин или от онлайн платформа.  

Друга заплаха е, че в случай че физическото лице, което продава своята използвана или не движимост, я е развалило, ние няма да можем да предявим и претенция . Право, с което разполагаме до две години от покупката, когато е осъществена от лице, чиято професионална активност е търговията.  

 

„ Когато физическо лице реши да продаде свои движимости, то няма обвързване да съблюдава разпоредбите, които законодателството вменява на лицата, осъществяващи комерсиална активност по занимание. Това значи, че те нямат обвързване да обезпечат гаранция на стоката до две години или право на отвод в 14-дневен период на този, който ще я придобие от тях “, изясни в ефира на bTV радио Габриела Руменова от онлайн платформата „ Ние, потребителите “.  

В предаването „ За града “ тя моли към всички, които са решили да продадат свои дарове (защото се дублират или не са тъкмо това, което сега желаят), да бъдат правилни. „ Да не оферират за продажба артикули, които са развалени, с изчезнали детайли . Когато вършат фотоси и изложение , дано те също бъдат акуратни и да не са подвеждащи за хората, които биха си купили стоката, тъй като и те самите е допустимо в миналото да бъдат в позицията на отсрещната страна – да решат да си купят нещо от друго физическо лице и откакто не могат нито да го върнат, нито да предявят претенция при недостатък, би било много неприятно “, разяснява специалистът по потребителски права.  

Преди да купите от физическо лице, изключително по-скъпи движимости, уреди или артикули, преценете риска!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР