Ако се замислим в коя европейска страна се пие най-много

...
Ако се замислим в коя европейска страна се пие най-много
Коментари Харесай

В коя европейска държава пият най-много кафе?

Ако се замислим в коя европейска страна се пие най-вече кафе, може би преди всичко Италия ще изникне в съзнанието ни. Но не трябва да се заблуждаваме, тъй като в действителност Финландия оглавява тази ранглиста.

На глава от популацията финландците употребяват повече кафе от всяка друга нация в света. Между три и девет чаши дневно е нормата в тази скандинавска страна. По през целия ден. Всеки ден.

Финландците освен стартират деня си с чаша кафе, само че и го приключват с такава. Първото нещо, което вършат, като се върнат вкъщи след работа следобяд, е да си сипят чаша ароматно кафе. В страната дори има нормативно регламентирани наложителни кафе паузи на работното място - две на ден от по 15 минути.  
 Снимка 590908
 

Защо финландците пият толкоз доста кафе

Смята се, че наклонността се е появила заради рисковия мраз тук - температурите падат до -40 по Целзий в Северна Финландия. Това прави топлия термос с кафе на открито или чашка топло кафе у дома доста примамливо предложение. Междувременно, през късите, само че горещи лета, студеното кафе си проправя път, с цел да задоволи глада за кофеин.

Вероятно наподобява необичайно, че многонационалните вериги кафенета не са " налазили " Финландия. Можем да намерим Starbucks единствено в столицата Хелзинки и на летището. Простото пояснение е, че те не са нужни - има повече от задоволително национални вериги, самостоятелни заведения и даже квартални магазинчета и кафенета, които вършат кафе.
 Снимка 590909
 

Истината че, както и в Скандинавия, на респект е филтър кафето, постоянно с капка мляко и без захар. Еспресото не е изключително известно в страната и се прави главно в кафенетата. Навлиза едвам през 90-те години на предишния век.

За Финландия е особено така наречен леко изпечено кафе, което е с ненатрапчив силен и кисел усет. И в случай че си мислим, че заради броя на чашките, финландците натъртват на безкофеиновото кафе, ще сгрешим. Безкофеиновото кафе се счита за безсмислено и, в общи линии, никой не го пие. На доста места даже не можем да го открием в менюто на заведенията, описват от Culture Trip. 
 Снимка 590906
 

Финландски традиции за кафе

Някои финландци в действителност пият кафе сами, само че тук пиенето на кафе се смята по-скоро за обществена активност. Кафенетата са идеални места за срещи, а кафето съвсем постоянно се сервира по време на посещаване в дома на някои. Дори да се отбием в дома на другар без предизвестие, е несъмнено, че ще ни сложат кафе. Счита се за жестоко да си тръгнем, преди всички да сме изпили питието си.
 Снимка 590907
 

Освен това кафето съвсем постоянно се сервира с торта във Финландия. Дори има финландска дума за него - kakkukahvi, което значи кафе и торта. В северните елементи на страната - в Лапландия, си имат и различен бит. Там типичен метод за пиянство на кафе, изключително при посрещане на посетители, е със... сирене.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР