Ако се чудите какво се случи с някогашната концепция за

...
Ако се чудите какво се случи с някогашната концепция за
Коментари Харесай

Американската компания Нортроп Груман успешно запали първата степен на новата ракета Омега

Ако се чудите какво се случи с тогавашната идея за пръчковидна ракета “Арес 1 ”, която се предвиждаше за прекратената от Обама стратегия “Съзвездие ”… ето какво! Последната реинкарнация на “Пръчката ” в този момент се създава от частната американска компания Нортроп Груман под името “Омега ”. Вчера компанията организира сполучливо запалване на първата степен на тестова площадка, като моторът работеше тъкмо толкоз време, колкото се предвиждаше по проект. Всичко мина обикновено, като изключим незначителна особеност в последните стадии, обвързвана със соплото на мотора. 

Очаква се “Омега ” да бъде изстреляна за пръв път през 2021 година.

Ракетата се състои от твърдогоривен ускорител, произходящ на този от галактическите совалки, който служи за първа степен, както и от криогенна горна степен, създадена от Аероджет Рокетдайн. За основаването на “Омега ” е извоюван контракт през 2016 година като част от напъните на Военновъздушните сили на САЩ да прекратят зависимостта от създаваните в Русия мотори “РД-180 ”.

Разработката на ракетата тече доста безпрепятствено и без отлагания. От години се говореше, че дебютното огнево тестване на първата степен ще е реалност през 2019-та година и в този момент то към този момент се случи. 

Видеозапис от теста: тук (Youtube връзка)

Кадър от снощното запалване. Photo credit: Northrop Grumman

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР