Ако решите да правите ремонт, за кой от сезоните ще

...
Ако решите да правите ремонт, за кой от сезоните ще
Коментари Харесай

Пак санираме с държавни пари посред зима

Ако решите да вършиме ремонт, за кой от сезоните ще го планирате? Повечето от нас избират пролет - лято, изключително в случай че се сменя дограма или се претърсва покривът. В Община Пловдив всичко се прави наобратно.

Поредното доказателство за това е санирането на жилищни здания, за което по оперативна стратегия „ Региони в напредък ” общината получава 18 млн. лв.. Безвъзмездната финансова помощ от Европейски Съюз е част от 81 милиона, които бяха избрани за Пловдив още преди четири години. Но едвам в този момент, в 12 без 5 (срокът на Оперативна програма „ Региони в напредък ” изтича през 2020 г.), пловдивската администрация отпред с отрасловия зам.-кмет инж. Димитър Кацарски започва

първата социална поръчка за 5 блока

на обща стойност близо 3 млн. лв.. На инженеринг ​- планиране, авторски контрол и осъществяване, ще се вършат поправки на ул. „ Иван Гешев ” 30, бул. „ България ” 196 и 45 ​- 47, бул. „ Васил Априлов ” 83 -91 и ул. „ Жеравна ” 1 - 3.

Най-оптимистичната прогноза сочи, че санирането на тези жилищни здания може да стартира през есента, в случай че няма обжалване на търговете. Това значи, че притежателите на жилища ще бъдат сложени в шах - със свалена дограма в студените месеци, разградени тераси, течащи покриви. На риск е изложено и качеството на строително-монтажните работи. Външната топлоизолация и боядисване се вършат в изсъхнало време, припомнят строители.

Сдруженията на етажните притежатели започнаха да подават молби за европейските пари още през 2017 година В регион „ Централен ” преди една година бяха обработени над 100 преписки с документи и изпратени в Голямата община, в екипа на инж. Димитър Кацарски. Там нещата зациклиха. Тепърва се приготвят поръчки за инженеринг на останалите блокове и къщи. На въпрос какъв брой са те, зам.-кметът повдига плещи. Не помни.

Този филм към този момент сме гледали, когато потегли Национална стратегия за енергийна успеваемост. Собствениците на жилищните здания, записали сдружения,

чакаха по две-три и повече години,

до момента в който дойдат майстори. Първите публични поръчки, отново на инженеринг, стартираха през лятото на 2016-а, а първите контракти, без даже да е имало обжалване на търгове, бяха подписани през май- юни 2017-а.

Санирането на първите двайсетина панелки стартира през есента, тъй като при инженеринга компаниите сами трябваше да създадат плановете, и продължи през цялата зима в дъжд, сняг и минусови температури, за смут на хората и тъга за дюлгерите. Предприемачи признаваха, че са претърпели огромни главоболия, защото се оказа, че кадровият капацитет на екипа на и.д. основен проектант на Пловдив Юлиана Петрова е стеснен, по тази причина по два-три месеца се бави разглеждането на плановете и издаване на строителни позволения.

Не е по никакъв начин чудно, че през целия този интервал

Община Пловдив е на опашката,

изпреварена от други градове в страната, в това число и от по-малките, като Пазарджик, Асеновград, Карлово, Стамболийски и даже Лъки. Да не приказваме за водачи в санирането като Бургас и Благоевград.

Според данните на Министерство на регионалното развитие към края на март тази година по Националната стратегия за енергийна успеваемост са актуализирани 1669 многофамилни жилищни здания. В Бургас приключените здания са 205, в Благоевград ​- 143, а в Пазарджик - 41. Сред останалите общини, където има подписани контракти за целево финансиране с ББР по програмата, с най-вече въведени в употреба жилищни здания са Хасково ​- 82, Стара Загора ​- 72, София ​- 55, Пловдив ​- 50, и Перник - 40. Според инж. Димитър Кацарски при започване на юни са били подготвени 53 жилищни здания, за които от държавния бюджет са обезпечени над 50 млн. лв., а на други не престават да работят.

Общо договорите за целево финансиране с Българската банка за развиване са 73, като на едни блокове се работи, други чакат за строително позволение.

Община Пловдив не съумя да притегли спомагателни средства за саниране на жилищни здания по Националната стратегия заради една причина - извънредно мудните процедури. Има заплаха по същата причина градът да изтърве европейски средства за енергийната успеваемост.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР