Ако ПВУ може да бъде предоговорен, значи териториалните планове също

...
Ако ПВУ може да бъде предоговорен, значи териториалните планове също
Коментари Харесай

Росен Христов: Миньори и енергетици имат гарантирана работа още 15 години

" Ако ПВУ може да бъде предоговорен, значи териториалните проекти също могат да бъдат предоговорени. Очаквам Европейска комисия да върне тези проекти. Прочетох ги, това не са проекти, а нещо като литературно есе, където е разказана обстановката. Вътре няма съответен план. 250 страници, търсих нещо съответно, само че няма ", заяви бившият министър на енергетиката в " Денят ON AIR "  по мотив настояването на миньорите и енергетиците териториалните проекти да бъдат изтеглени. 

" Има една таблица с имена на компании, които са декларирали интерес да влагат в разнообразни посоки в района. Какво прави такава таблица в подобен проект? Води до подозрения. Тази таблица възпламени искрата на всички тези митинги, държавното управление мина в пояснителен режим. Трик ли е тази таблица или е неточност и липса на връзка? ", сподели още гостът на Bulgaria ON AIR.

Според Христов най-защитавани би трябвало да бъдат точно миньорите, а сега ги лъжат безусловно всички. Не им се споделят горчивите истини, а избрани партии ги подстрекават, сипват сол в раната и се възползват за предизборните си акции, счита той.

Бившият енергиен министър счита, че електроцентралите би трябвало да работят в избрани моменти, а през другото време би трябвало да се поддържат работещи, с цел да имаме сигурност, до момента в който намерим заместващи мощности. 

" 15-годишен интервал, в който може да се поддържа работата на въглищните централи на избран най-малко. Ако някой остане без работа и няма съответна опция, ще бъде обезщетен според законите и сделките с профсъюзите. В близко бъдеще хората няма да останат без работа, тъй като тези кратери би трябвало да се трансфорат в друга форма на земя. В момента не рекултивираме нищо. Същите хора имат обезпечена работа в идващите 15 години под една или друга форма. Мислим от 2038 година нататък. ", изясни Христов.

" Договорих визити на региони в Чехия и Германия, които десетилетия минават през този развой. Имат сполучлив опит и може да се види кое е преработило. Миньорите могат да приказват със свои сътрудници по какъв начин наподобява самият район. Не би трябвало да измисляме топлата вода, единствено би трябвало да черпим. Исках мигновено да се изкопира нещо работещо ", изясни някогашният министър на енергетиката.

Христов сигнализира, че в случай че не изпълним зеления преход, ние ще загубим доста повече от 2 милиарда Ще загубим и милиардите по Плана за възобновяване и резистентност. Всички планове, които не могат да бъдат завършени до 2026 година, най-много 2027 година, не могат да бъдат финансирани, стана ясно от думите му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР