Ако при договор за издръжка и гледане се прехвърля имот,

...
Ако при договор за издръжка и гледане се прехвърля имот,
Коментари Харесай

Прехвърлянето на имот става веднага след сключване на договор за гледане

Ако при контракт за прехрана и гледане се трансферира парцел, то в кой миг той се трансферира на новия притежател?

И.З., София 

 

Договорът за прехрана и гледане е класическо българско изобретение, датиращо още преди 1989 година Макар и да няма експлицитна уредба за него, без значение че не може да се открият специфични, написани за него правила, то несъмнено е несъмнено, че през всички тези десетки години той е доста постоянно употребен. Включително и за прекачване на парцели. 

Той се подчинява на доста от общите правила за контракти, записани в Закона за отговорностите и договорите. На процедура той представлява писмен контракт под формата на нотариален акт, при който едно лице прехвърля неотложно собствеността на собствен имот срещу задължението на лицето, което получава парцела, да обезпечи пожизнена прехрана и гледане.

Всичко това прави този контракт възмезден. И въпреки и да не се дават, не се заплащат пари, то парцелът несъмнено се трансферира против насрещно обвързване - " прехрана и гледане ". Това, че договорът е възмезден, значи, че правоприемник по закон не може да претендира, че е накърнена непокътнатата му част съгласно Закона за наследството (ЗН). Ако да вземем за пример има две деца и парцелът се трансферира на едното, другото не може да претендира след гибелта на родителите, че има непокътната част. То може единствено да претендира, че има някакъв недостатък в контракта - например че другото дете не се е грижело и не е давало прехрана. Тази рекламация се реализира посредством иск пред съда. 

Необходимо е да се знае, че този, който дава парцела, го трансферира още със сключването на контракта. Т.е. този, който го получава, става незабавно притежател и има нотариален акт. Той може да го ипотекира, продава, заменя. Задължението за грижи и прехрана обаче не отпада.

Обичайно в тези контракти се записва, че парцелът се трансферира " против задължението да ме гледа и устоя, като ми обезпечи спокоен и естествен метод на живот, какъвто съм водил до момента ". Тази обща фраза обаче е рискова и за двете страни, тъй като елементарно те могат да имат искания един към различен при повреждане на връзките. Затова е добре да се конкретизират отговорностите в контракта, с цел да е относително ясно защо става дума. Може да е извършване на покупки, къпане, медицински грижи, предоставяне на пари или храна и други.

Задължително е да се натърти, че задължението за гледане и прехрана е единно и неделимо. Това значи, че частичното несъблюдение на отговорностите се смята за цялостно несъблюдение, поради което може договорът да се скапе. Просто грижите и издръжката би трябвало да се поставят и поемат непрестанно - а не един месец да се дават, а различен - не. Важно е да се знае, че в случай че в контракта не е отразено къде тъкмо следва да живее и обитава този, който дава парцела, и къде ще се реализират грижите и издръжката по отношение на него, то тогава се приема, че същите следва да се реализират в обекта, който се трансферира. Затова е добре и това да се конкретизира. Възможно е да се запише и че прехвърлителят резервира правото да употребява парцела до гибелта си. Необходимо е и лицето, което трансферира парцела, в действителност да има някаква потребност от грижи и прехрана, другояче си е заобикаляне на закона, което може да докара до оповестяването на незначителност на контракта.

Развалянето на подобен контракт е с назад деяние - парцелът се връща на този, който го е трансферирал, без да се постанова той да заплаща издръжката и гледането. Трябва да заплати обаче подобренията в парцела, в случай че такива са направени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР