Ако президентът наложи вето на бюджета, ще бъде безпрецедентно, защото

...
Ако президентът наложи вето на бюджета, ще бъде безпрецедентно, защото
Коментари Харесай

Георги Ганев: Конституцията не предвижда президентът да има право на мнение за бюджета на държавата

„ Ако президентът наложи несъгласие на бюджета, ще бъде невиждано, тъй като Конституцията не планува въобще президентът да има право на мнение за бюджета на страната, в случай че не опонира на Конституцията по някаква линия. Най-вероятно допустимо най-бързо ще се свика изключително съвещание, с цел да го преодолеем. Но ще затрудни живота най-вече на общините. Никоя община не може да одобри своя бюджет преди държавния. Вето се преодолява, няма да е за пръв път ”.

Това разяснява по Нова тв в сряда депутатът от ПП-ДБ и член на бюджетната комисия в Народно събрание Георги Ганев.

Преди дни Румен Радев прикани Народното събрание " да озапти " финансовия министър Асен Василев и заплаши с несъгласие за бюджета, в случай че това не се случи.

Ганев коментира през днешния ден, че в полемиката през вчерашния ден в комисията, на която бюджетът на страната за 2024 година беше признат на първо четене, е имало конфликт на визии.

„ Едната страна – Министерството на финансите, показа визия, съгласно която по този начин препоръчаният бюджет по-скоро ще подкрепи българите да станат по-производителни и оттова да получават по-големи приходи. От друга страна е визията, която най-убедително показа Красимир Вълчев, че има заплаха това да е илюзорно благосъстояние вид гръцкото преди тяхната бюджетна рецесия от преди 12 години. Аз намирам това за законен конфликт. Разбира се, казаното от шефа на Българска народна банка и от Фискалния резерв също не би трябвало да се не помни. Да се приказва, като господин Тошко Йорданов, че при 3-процентни дефицити нещо ще се случи финансово и ще изпадне в рецесия вид 1996-97 година, не мога да приема, тъй като 3% не е 13-15-18% недостиг ”, счита той.

Според него може да имаме и 0% недостиг, само че тези, които го оферират в бюджетната комисия на Народно събрание, не споделят къде да бъде съкращенията.

„ Едни от смислените и градивни рецензии към този бюджет са, че доста хора биха желали да видят редица промени ”, изясни Ганев.

Сред тях са както съкращения, така и промяна в скалата на възнаграждение в обществения бранш.

„ Тя ще включва и понижаване на броя чиновници, само че и изчистване на безусловно несъстоятелни  и неудържими разлики в заплащането. Да речем, редови чиновници получават доста повече от висши ръководители, или пък получават извънредно малко спрямо други свои сътрудници, или едни и същи длъжности за едно и също нещо получават доста разнообразни заплащания. Това е една промяна, само че има и доста други ”, сподели Ганев. „ С 10% през последните 15-ина години е намалял броят на държавните чиновници, този развой би трябвало да продължава доколкото и популацията понижава ”, сподели депутатът.

Критиките от страна на бизнеса били, че с ограниченията, с които се цели изсветляване на стопанската система, се натоварвали правилните до момента данъкоплатци, с по-големи административни тежести.  

Ганев изясни още, че едно от значимите неща, които може да направи страната, е по-добро и качествено създаване на инфраструктура.

„ Да речем пътищата - една от промените, които няма да видите в бюджета, е това, че през последните месеци при държавни поръчки по линия на поддръжка, съществени и настоящи поправки на пътища и построяването на нови, към този момент се явят по 7- 8-10 претенденти, за разлика от едни остарели практики, от 1 най-много двама. Това за мен е извънредно значима промяна, огромна смяна, единствено че в парите няма да я видите ”, уточни той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР