Ако президентът наложи вето на бюджета, което ще бъде безпрецедентно,

...
Ако президентът наложи вето на бюджета, което ще бъде безпрецедентно,
Коментари Харесай

Георги Ганев: Ако президентът наложи вето на бюджета ще е безпрецедентно

" Ако президентът наложи несъгласие на бюджета, което ще бъде невиждано, тъй като Конституцията не планува въобще президентът да има право на мнение за бюджета на страната, в случай че не опонира на Конституцията по някаква линия, най-вероятно допустимо най-бързо ще се свика изключително съвещание, с цел да го преодолеем. " Това съобщи пред Нова телевизия депутатът от ПП-ДБ и член на бюджетната комисия в Народното събрание Георги Ганев.

Според него обаче сходен ход на президента ще затрудни живота най-вече на общините. Никоя община не може да одобри своя бюджет преди държавния. " Вето се преодолява, няма да е за пръв път, " добави Ганев.

Той разяснява, че по време на полемиката през вчерашния ден в комисията, на която бюджетът на страната за 2024 година беше признат на първо четене, е имало конфликт на визии.

„ Едната страна – Министерството на финансите, показа визия, съгласно която по този начин препоръчаният бюджет по-скоро ще подкрепи българите да станат по-производителни и оттова да получават по-големи приходи. От друга страна е визията, която най-убедително показа Красимир Вълчев, че има заплаха това да е илюзорно благосъстояние вид гръцкото преди тяхната бюджетна рецесия от преди 12 години. Аз намирам това за законен конфликт.

Разбира се казаното от шефа на Българска народна банка и от Фискалния резерв също не би трябвало да се не помни. Да се приказва, като господин Тошко Йорданов, че при 3-процентни дефицити нещо ще се случи финансово и ще изпадне в рецесия вид 1996-97, не мога да приема, тъй като 3% не е 13-15-18% недостиг ”, разяснява Ганев.

Според него може да имаме и 0% недостиг, само че тези, които го оферират в Бюджетната комисия, не споделят от кое място да бъде кратко.

„ Едни от смислените и градивни рецензии към този бюджет са, че доста хора биха желали да видят редица промени ”, изясни депутатът от ПП-ДБ. Сред тях са както съкращения, по този начин и промяна в скалата на възнаграждение в обществения бранш.

„ Тя ще включва и понижаване на броя чиновници, само че и изчистване на безусловно несъстоятелни  и неудържими разлики в заплащането. Да речем, редови чиновници получават доста повече от висши ръководители, или пък получават извънредно малко спрямо други свои сътрудници, или едни и същи длъжности за едно и също нещо получават доста разнообразни заплащания. Това е една промяна, само че има и доста други ”, сподели Ганев.

„ С 10% през последните 15-ина години е намалял броят на държавните чиновници, този развой би трябвало да продължава доколкото и популацията понижава ”, сподели депутатът.

Критиките от страна на бизнеса били, че с ограниченията, с които се цели изсветляване на стопанската система, се натоварвали правилните до момента данъкоплатци, с по-големи административни тежести.  

Георги Ганев изясни още, че едно от значимите неща, които може да направи страната, е по-добро и качествено създаване на инфраструктура. „ Да речем пътищата - една от промените, които няма да видите в бюджета, е това, че през последните месеци при държавни поръчки по линия на поддръжка, съществени и настоящи поправки на пътища и построяването на нови, към този момент се явят по 7- 8-10 претендента, за разлика от едни остарели практики, от 1 най-много 2. Това за мен е извънредно значима промяна, огромна смяна, единствено че в парите няма да я видите ”, сподели икономистът.

Ганев разяснява и вноската за транспорт на газ. „ Не се плануват в бюджета като доход. Съгласен съм с тези, които споделиха да се извади. По-добре е да плануваш нула, пък каквото пристигна ще е добре пристигнало ”, сподели депутатът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР