Ако през 2021 г. Шекспир беше жив, то неговият герой

...
Ако през 2021 г. Шекспир беше жив, то неговият герой
Коментари Харесай

Кмет да завърже полицай? Да, възможно е. Как ДПС получи гласове след странен бум на болести

Ако през 2021 година Шекспир беше жив, то неговият воин сигурно щеше да възкликне: “О, има нещо болно в Разград!”. Само по този начин може да бъде синтезирано случилото се сред април и юли 2021 година в тази област, която е обичаен бастион на Движение за права и свободи .

В региона като че ли е имало истински взрив на заболявания, предизвикващи трайна устойчивост. Именно на такива диагнози се базират над 2500 души от Разградско. Непосредствено преди изборите през юли те са поискали управляващите да им обезпечат преносими изборни урни , с цел да гласоподават от у дома.

Полицията в Разград по-късно открива, че измежду тях има хора, които “дори не знаят, че са подавали заявки за гласоподаване от вкъщи си”.

Движение за права и свободи квалифицира инспекциите на Министерство на вътрешните работи в района като “репресия към хора с ТЕЛК” и към “избиратели в тежко положение”.

А кандидат-депутатът Ахмед Ахмедов приканва симпатизантите да правят “граждански арест” на служителите на реда . Призивът му е насочен трикратно - два пъти на протест и един път пред група локални политици.

Но за всичко това едно по едно.

Епидемия от “трайна устойчивост "

Разград е изборният регион в страната, в който Движението за права и свободи получава втория си най-хубав резултат при гласуването за парламент на 11 юли. Там партията е подкрепена от над 45% от гласоподавателите. Движение за права и свободи има по-силна поддръжка единствено в Кърджали, където получава над 67%.

Дотук нищо ново. Новото е неочакваната зараза на " трайна устойчивост ", обхванала региона преди летните избори. Само няколко месеца по-рано, на първите за годината избори, извършени на 4 април, броят на “трайно неподвижните” гласоподаватели в района е бил в пъти по-малък.

Само един образец: през юли за съвсем всяко село от разградските общини Кубрат и Исперих е имало формирана специфична преносима секция, която върви от врата на врата. Подобно нещо на изборите през април не се е случвало. Нещо повече - през април единствено една мобилна секция в Исперих е съумяла да обслужи всички нуждаещи се както в самия град, по този начин и в още 12 села.

Откъде идва разликата сред април и юли

Както през април, по този начин и през юли 90% от гласовете в мобилните секции са в поддръжка на Движение за права и свободи. Тоест няма смяна в електоралните настройки на хората, дали своят вот точно по този начин.

Единствената основна разлика сред изборите от април и от юли е въвеждането на машинно гласоподаване. С промени в Изборния кодекс то стана наложително тъкмо преди летните предварителни избори.

Движение за права и свободи беше една от партиите в късия 45-ти парламент, които не поддържаха въвеждането на напълно машинно гласоподаване. По време на разискването на измененията групировката настояваше за омекотен режим. А точно - при гласоподаване гласоподавателят да може самичък да показва пред секционната комисия дали желае да гласоподава с устройство или по познатия до оня миг метод - с хартиена бюлетина.

Предполагаше се, че главната цел е да се улеснят необразованите гласоподаватели. Така че да им не се постанова да работят с мобилни устройства, които изискват повече дейности от зачеркване на едно квадратче в хартиената бюлетина.

Кой управлява гласуването в преносима урна

Седмици откакто предлагането на Движение за права и свободи за хибридно гласоподаване не беше признато, тъкмо преди летните избори, в област Разград стартира всеобщо подаване на заявки за гласоподаване в мобилна изборна урна.

По закон мобилните секции не разполагат с машини. В преносимите урни се гласоподава единствено на хартия.

Цялата административна активност към основаването и обезпечаването на работата на мобилните секции се прави от локалните управляващи. Изборната администрация единствено назначава членовете на комисиите, които обикалят по домовете на хората със затруднено напредване.

Всичко останало е напълно преценка на кметовете. А под " всичко останало " се схваща, че точно към кметствата жителите адресират молбите си да бъдат посетени от мобилна секция. Контролът на здравната документите, въз основа на която гласоподавателите се възползват от това си право, също се прави в кметствата.

По закон в дома си може да гласоподава гласоподавател, който има документи от ТЕЛК , свидетелсващи че той е с трайна двигателна увреда. Има и още една опция: в случай че няма документ от ТЕЛК гласоподавателят може да удостовери положението си с епикриза или различен медицински документ, подписан от доктор. Преценката дали изискванията за преносима изборна урна са изпълнени принадлежи още веднъж на кмета.

“Абсолютен рекорд”

Във вторник шефът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград старши комисар Диян Минков сподели пред медии в града, че полицията проверява изборни нарушавания посредством осъществяване на документни измами.

Той разказа схемата, при която преди изборите в региона има " взрив на подадени заявки за болестни положение на гласоподавателите ". Всички те са поискали да гласоподават от домовете си, обслужени от мобилни секции.

" Абсолютен рекордьор е област Разград по брой подадени заявки за гласоподаване в преносима изборна кутия от лица с трайни увреждания . Без аналог в страната. Може би [случаите са] към 2500”, сподели той.

потърси Минков , с цел да обясни дали въпреки всичко не става дума за огромен брой карантинирани гласоподаватели, болни от COVID-19. На тях също изборният закон дава опция да гласоподават в мобилна урна. “Става дума единствено за лица, показали, че имат трайни увреждания, проверяваме единствено това”, посочи той.

Според страницата на Националния статистически институт в област Разград ​има ​1804 лица с увреждане над 90%. Това значи, че те са минали през специфична комисия, която е открила болесттите им.

Минков обаче твърди, че “повечето от документите в кметствата не са [издавани] от такава комисия”.

Как трайно повредени цепят дърва

“Законът дава право доктори да издадат бележки, или епикризи. Тези документи са послужили за доказателство пред кметовете, които са организирали гласуването с преносима урна”, добавя Минков. По думите му " на никое място в България няма подобен растеж на трайно увредени”.

“Образували сме 9 досъдебни производства, работим и по още над 60 случая. Има жители, които попадат като трайно повредени и с потребност да гласоподават от домовете си, а те не знаеха за това”, сподели шефът на ОД на Министерство на вътрешните работи в Разград.

Затова полицията в региона е почнала да посещава по домовете всички, от чието име са подписани заявки.

“Сред тях има и заболели хора, само че има такива, които ги заварваме да цепят дърва, или ги няма вкъщи”, споделя Минков.

Случаят в село Лъвино

Едно от селата, в които е осъществена инспекция от полицията, е Лъвино.

То се намира в община Исперих, област Разград. За изборите на 11 юли в селото се провежда преносима изборна урна, тъй като с трайни увреждания са записани 78 души. В тази секция действителните гласове са 77. От тях 67 са за Движение за права и свободи.

Няколко месеца по-рано, на изборите през април, село Лъвино също е обслужвано от мобилна секция. Тъй като напролет “трайно неподвижните” в обитаемото място са малко, мобилната секция с изключение на Лъвино обслужва още пет села: Къпиновци, Белинци, Духовец, Средоселци и Делчево.

Тогава, когато в мобилната секция са записани пет обитаеми места, описът е от едвам 38 души. Няколко месеца по-късно единствено в Лъвино инвалидизираните са близо 80.

И на двата избора в мобилната урна гласовете са най-вече за Движение за права и свободи.

Установявайки многото внезапно болни с трайни повреди в Лъвино служителите на реда правят инспекция на място. От Министерство на вътрешните работи не дават доста детайлности по случая, само че споделят, че всичко е минало обикновено и са “проучили необходимото”.

Движение за права и свободи зове за “граждански арести на униформени”

На този декор Ахмедов приканва симпатизантите на партията да правят цивилен арести на проверяващите ги служители на реда. Думите му са точно във връзка полицейските инспекции в Лъвино.

“Искам да поздравя и кмета на Лъвино, който з а малко не съумя да завърже някакъв пристигнал с униформа. Ние не сме маймуни. Ние сме хора с достолепие. Ако някой е пристигнал с униформа, дано да се представи”, споделя Ахмедов.

После прибавя, че се надява при идващия опит “да знаем по-бързо и да реагираме, тъй като този целият площад може да извърши цивилен арест”.

“Призовавам ви в оставащите дни да дадем всичко от себе си. А това всичко включва и цивилен арест”, споделя още кандидат-депутатът.

Движение за права и свободи има друго мнение по инспекциите на полицията. На протест на партията в Разград водачът на придвижването Мустафа Карадайъ и кандидат-депутатът Ахмед Ахмедов приказват за “репресии против хора с ТЕЛК”. Кандидатите на придвижването назовават служителите на реда “народна милиция” . Тоест, с името, обещано на полицията в комунистическия интервал.

От полицията в Разград отхвърлиха да разясняват политически изявления, само че прецизираха, че Министерство на вътрешните работи “няма паника да употребява пълномощията си при положение на нужда”.

Свободна Европа потърси и Движение за права и свободи с въпроси дали кмет от партията е опитал да завърже служители на реда, както и дали в документанцията на заболелите от двигателни проблеми в село Лъвино има нередности, открити от кмета. Отговор не беше получен.

По думите на шефа на полицията в Разград Диян Минков инспекциите ще продължат . “В цялата област гласуването от домовете е доста публикувано. Бумът на трайните увреждания е най-сериозен в общините Исперих и Кубрат, които са част от региона. В целия град Разград има към 90 такива заявки. Впечатление прави, че в редица села от общините Исперих и Кубрат почти има също по толкоз заявки. И не приказвам за селата общо, а във всяко настрана село”, сподели старши комисар Минков.

Ето за какво направихме инспекция по секции и сравнихме какво се е случвало в исперихските и кубратските села на изборите през април и на тези през юли.

Какво демонстрират данните

Първото усещане е, че напролет Районната изборна комисия (РИК) в Разград взема решение, че преносимите изборни секции за цялата община Кубрат са тъкмо 8. За цялата община Исперих пък са 4.

Няколко месеца по-късно - директно преди изборите през юли са подадени стотици заявки за гласоподаване по домовете. Затова и РИК-Разград усилва секциите за община Исперих повече от двойно: от 4 те скачат на 10. В община Кубрат през юли са разкрити 10 вместо 8 преносими секции. Впечатление прави обаче, че гласоподавателите във всяка една от тях са се нараснали двойно, а на някои места и тройно.

Исперих напролет и през лятото

През април единствено една преносима секция под номер 181400039 в община Исперих обслужва над 10 обитаеми места . Това, с изключение на самия град Исперих, включва селата Вазово, Голям Поровец, Йонково, Малко Йонково, Малък Поровец, Драгомъж, Лудогорци, Бърдоква, Старо населено място, Райнино, Свещари, Конево и Яким Груево. Броят гласоподаватели по лист, предаден на комисията за всички тези села е… 42 души . Точно 31 от гласовете са в поддръжка на Движение за права и свободи.

На изборите през юли обаче нещата наподобяват радикално друго.

В село Малко Йонково да вземем за пример жителите имат обособена преносима секция. Броят на действителните гласове там е 36, като 32 от тях са в поддръжка на Движението за права и свободи. Отделна мобилна урна си имат и в село Йонково. Там са дали своят вот 40 души, 33-ма от тях за Движение за права и свободи. Сходно е ситуацията в село Старо населено място - имат си лична секция за жители с двигателни проблеми. Там от 28 действителни гласа 27 са на Движение за права и свободи .

В село Тодорово пък са дали своят вот 75 гласоподаватели, като два гласа са недействителни. И в тази секция Движение за права и свободи е неоспорим отличник с получени 65 гласа. Всички тези гласове са от преносимата изборна урна, обслужвала единствено това село. Подвижната урна в село Китанчево е под номер 181400043. Действителните гласове са 67. Точно 64 от тях са в поддръжка на Движение за права и свободи. В мобилната урна на село Голям Поровец действителните гласове са 18, като 11 от тях са за Движение за права и свободи. В село Лудогорци преносимата секция е с 32 гласа. От тях 25 са подадени в поддръжка на Движение за права и свободи.

Показателен е и казусът с Подайва . В повдижната секция там напролет гласоподавателите по лист са 38. Само за три месеца жителите с трайни увреждания там скачат до 88 души - толкоз са вписани за новата преносима секция през юли. Точно 73 души от тях са дали своят вот за Движение за права и свободи.

Кубрат напролет и през лятото

Сходни са и данните за община Кубрат . От протоколите на Районната изборна комисия за изборите на 4 април излиза наяве, че преносимата урна с най-вече записали се в нея жители е тази в село Мъдрево . Те са били 40 души.

На изборите през юли в Мъдрево трайно неподвижните гласоподватели скачат до 92 души. От тях правото си на глас са упражнили 85 души. 77 от тях са дали своят вот за Движение за права и свободи. Едва шест гласа са за разнообразни партии.

Сходна е обстановката с преносимата урна в село Беловец . През април тя е обслужвала 35 гласоподаватели. През юли гласоподавателите, гласувалите от домовете си към този момент са 61 души. Точно 52 гласа са в поддръжка на Движение за права и свободи.

Списъчният състав на секция 181600033 в село Божурово за изборите на 4 април е 11 души. Десет от тях са дали своят вот за Движение за права и свободи. През юли в същото село хората с трайни увреждани скачат два пъти. В преносимата урна там са дали своят вот 21 души, 18 от тях за Движение за права и свободи.

Такава е обстановката и в село Звънарци. Там по лист за преносима урна напролет са чакали 13 души. На изборите през юли към този момент са 32-ма

Аналогично е увеличението на инвалидизираните гласоподаватели в самия град Кубрат, както и селата Бисерци, Севар и Тертер.

В Кубрат жителите с трайна устойчивост скачат от 33 на 95, в Бисерци през април те са 22-ма, а през юли - 77.

От протоколите се вижда, че във всички секции вотът за Движение за права и свободи е над 80%, а в някои процентът е непосредствен до 100%.

“Хората, подали заявки, не знаят, че са ги подали”

Според шефа на полицията в Разград заявките, въз основата на които се разкриват множеството преносими секции са “неистински частни документи”.

“Оказа се, че лицата, от чието име са подадени тези заявки да гласоподават в преносима изборна комисия, въобще не знаят за съществуването на такива заявления”, сподели той. “Тези въпросни заявки, които съставляват неистинен частни документи, надлежно са входирани в общината, т.е. те са употребявани. Длъжностните лица в някои общини на процедура са абдикирали от отговорностите си да ги ревизират и да открият дали са реални”, споделя Минков.

Длъжностните лица в тази ситуация са кметовете или кметските наместници. Те в огромната си част за определени от Движение за права и свободи . Свободна Европа изиска информация по случая от партията, само че оттова не дадоха отговор.

“Друга констатация при инспекциите на сътрудниците е, че се откриват индикации за вероятно сформиране на медицински документи с погрешно наличие. ", сподели още Диян Минков от разградската полиция. Това обаче занапред ще се проверява.

На идните предварителни парламентарни избори на 14 ноември също ще се следи за интензивността за откриване на мобилни урни.

Причината е, че с увеличението на мобилните секции прави усещане, че пораства и резултатът на Движение за права и свободи в региона.

Има ли отражение върху резултатите?

Това провокира вниманието на фона на спада в поддръжката на придвижването по време на изборите на 11 юли. Тогава партията е подкрепена от 292 514 души в цялата страна, за сметка на доста по-високия избирателен резултат от 4 април, когато гласовете за Движение за права и свободи са 336 306.

В сходна обстановка разумно би било и гласовете в разградски изборен регион да намалеят. Това обаче не просто не се случва, а в противен случай - поддръжката там се усилва.

На 4 април за Движение за права и свободи в Разград гласоподават 20 928 души . На 11 юли гласовете за придвижването там са 21 449 . Или другояче казано 521 гласоподаватели повече са дали своят вот за партията.

По данни на Министерство на вътрешните работи заявките за гласоподаване в мобилни урни са към 2500 за цялата област.

Към момента от Министерство на вътрешните работи не дават информация дали и по какъв начин откритите изборни нарушавания са се отразили на резултатите от последния парламентарен избор.

*Mediapool разгласява без редакторска интервенция материалът на Полина Паунова в Свободна Европа.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР