Ако Полша и Унгария не дадат сигнал в понеделник или

...
Ако Полша и Унгария не дадат сигнал в понеделник или
Коментари Харесай

ЕС готов да заобиколи Полша и Унгария, ако не се откажат от вето върху фискалния пакет

Ако Полша и Унгария не дадат сигнал в понеделник или вторник, че ще се откажат да постановат несъгласие бюджета на Европейски Съюз и възстановителния фонд, Европейски Съюз ще ги одобри без тях, съобщи върховен европейски посланик, представен от Ройтерс.

Двете страни на фискалния пакет от 1.8 трилиона евро, включващ идващия седемгодишен бюджет на Европейски Съюз и спомагателен фонд за стимулиране на потърпевшите от ковид стопански системи. Причината е, че Варшава и Будапеща са срещу новия механизъм, обвързващ приемането на тези пари със спазването на върховенството на закона в страните членки. И Полша, и Унгария са обект на наказателна процедура за подкопаване на независимостта на съдилищата, медиите и неправителствените организации, тъй че рискуват да изгубят средства за десетки милиарди евро.

" Ние би трябвало да имаме единодушие от Унгария и Полша през днешния ден или най-късно на следващия ден. Ако нямаме, би трябвало да се придвижим към сюжет Б ", съобщи в понеделник пред Ройтерс посланик от Европейски Съюз.

Сценарий Б значи, че единствено останалите 25 страни членки ще вземат участие в основаването на фонда за възобновяване на Европейски Съюз в размер на 750 милиарда евро и надлежно единствено те ще получат финансиране от него за подкрепяне на стопанските системи си, ударени от коронакризата.

При това състояние идващият дълголетен бюджет на Европейски Съюз в размер на 1.1 трилиона евро остава блокиран. Според разпоредбите на Европейски Съюз, бюджетът за 2020 година просто ще продължи да се извършва още една година. Страните членки ще получават пари както преди, само че без плануваните нараствания, без нови планове и спомагателни тласъци.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР