Ако отказите за образуване на досъдебно производство подлежат на съдебен

...
Ако отказите за образуване на досъдебно производство подлежат на съдебен
Коментари Харесай

Съдебният контрол върху отказите на прокуратурата нарушава конституцията, смята Гешев

Ако отводите за формиране на досъдебно произвеждане подлежат на правосъден надзор, това ще наруши конституционния принцип, че единствено прокуратурата притегля към наказателна отговорност. Това мнение застъпва в писмо до парламентарната правна комисия основният прокурор Иван Гешев, заяви уеб сайтът за правни вести news.lex.bg

Главният прокурор разяснява в мнението си импортиран от Българска социалистическа партия план за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) в тази посока. Левицата предлага в 7-дневен период потърпевшият или негови наследници да могат да апелират отхвърли пред съответния първоинстанционен съд.

" Необходимо е да се реши деликатно дали законодателните хрумвания, които планът въплъщава, са в сходство с настоящите конституционни положения, възлагащи съответна подготвеност на прокуратурата и съда ", написа Гешев. Той напомня, че съгласно член 127 от Конституцията само прокуратурата има пълномощие да притегля към отговорност на лицата, направили закононарушения, и да поддържа обвиняването по наказателни каузи от общ темперамент пред съда.

Според основния прокурор въвеждането на надзор от съда би заместило неприемливо органа, способен да стартира наказателно произвеждане.

В мнението се споделя, че съществуващата опция недоволните от отхвърли на прокурора да стартира следствие да го оспорят пред горестоящия обвинител е доста по-гъвкава и пази по-ефективно правата на жителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР