Ако носът ѝ беше по-къс, днес лицето на света щеше

...
Ако носът ѝ беше по-къс, днес лицето на света щеше
Коментари Харесай

Една модерна жена

" Ако носът ѝ беше по-къс, през днешния ден лицето на света щеше да е друго ", кисело ще каже по неин адрес един математик, живял към 18 века след нея. Коварна прелъстителка, пресметлива владетелка, пагубна хубавица, чаровна умница – каква е била Клеопатра, една от най-прочутите исторически персони?

Животът и царуването на последната представителка на Птолемейската династия съответствува с повратни моменти от историята и игрите на власт сред могъщи мъже като Цезар, Касий, Брут, Марк Антоний, Октавиан. С края на ръководството ѝ завършва елинизмът, един от блестящите интервали в историята.

Казват, че Клеопатра е първата жена в историята, която съумява да употребява репродуктивните си качества като мъж – т.е. с цел да укрепи властта си.

Тя познава медицината и отровите – както знаем от историята. Била е жена с блестяща просвета, режисирала е с непогрешим нюх появяването си в подобаващия миг на подобаващото място. Съумяла е да укрепи трона си, да обезпечи мир и разцвет на страната си, да бъде богиня закрилница на страната си, майка на децата си и... жена.

Как да влезем в обувките ѝ и да разберем какво я е движело – евентуално този въпрос предизвика Алберто Анджела, италиански антрополог, археолог и ослепителен популяризатор на историята. Анджела съумява да показа завладяващо историческия декор и да приближи до нас освен " най-голямата поп-звезда на древността ", само че и един от решаващите европейската еднаквост интервали в историята.

Чуйте диалога с Паулина Мичева за Клеопатра, Рим, Александрия и книгите на Алберто Анджела.

Алберто Анджела (р. 1962 г.) е италиански археолог, антрополог, публицист, документалист и ослепителен популяризатор. От дете обикаля света с татко си, известния ефирен публицист Пиеро Анджела, научава няколко европейски езика и придобива голяма космополитна просвета. Стилът на Анджела сдобрява три жанра: археологическата монография (заради съдържанието), известното четиво (заради стила) и романа заради живописно пресъздадените нрави и усета за духа и атмосферата в античния свят.
Българската аудитория го познава от книгите му: " Един ден в Древен Рим ", " IMPERIUM. Пътешествието на една монета из Римската империя ", " Любов и секс в Древен Рим " и др.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР