Ако настоящите тенденции се запазят и предизборната кампания не ги

...
Ако настоящите тенденции се запазят и предизборната кампания не ги
Коментари Харесай

Борис Попиванов: Или ще има правителство с участие на ГЕРБ, или нови избори - Политика

Ако актуалните трендове се запазят и предизборната акция не ги промени, то можем да създадем внимателна прогноза, че или ще има държавно управление под някаква форма с поддръжката на ГЕРБ – било то съдружно, експертно, национално единодушие или друго, или няма да има държавно управление въобще и отиваме на нови избори.

Това съобщи политологът и учител в катедра " Политология " в Софийския университет " Св. Климен Охридски " Борис Попиванов. Според него предизборната кампания може да промени обстановката, само че в случай че няма трагично събитие, което да промени електоралните настройки, може да се окаже, че съставянето на кабинет би било по-трудно.

Попиванов е на мнение, че депутатите на ГЕРБ, Движение за права и свободи и Възраждане ще бъдат с повече от 120 и че това чисто аритметично демонстрира, че за останалите партии би било мъчно да сформират болшинство без поддръжка от тези три партии. Той уточни, че се образува огромна група от партии, които варират в порядъка от 10% или малко по-малко, което в допълнение усложнява задачата по образуването на кабинет в идващия парламент.

" Не можем да кажем занапред дали " Български напредък " и " ИТН " ще вземат участие в идващото Народно заседание или не. Колкото по-ниска е интензивността, толкоз по-голям е техният късмет ", сподели Попиванов.

Политическият анализатор обясни, че процентният спад на доверието в президента Румен Радев е нормално следствие от политическото напрежение в България през последната една година:

" В първите месеци на втория си мандат Радев се стремеше да съставлява нещо като обединителна фигура, на средищно поле на всички публични политически сили, които желаят да се разделят с досегашния модел на ръководство, прочут под името ГЕРБ-ДПС. В хода на късия мандат на кабинета " Петков " до момента, разминаването сред част от тези сили и президента Радев, както и рецензиите и взаимните обвинявания, направиха тази отдалеченост сред президент и подкрепящи го политически сили прекомерно значима. "

Попиванов сподели още, че този спад в доверието към Радев не е изключително фрапантен и не съставлява срив, а изравняване на стойностите, което постоянно следва едни президентски избори.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР