Ако Нанси Пелоси пристигне в Тайван, сериозните последици за тайванската

...
Ако Нанси Пелоси пристигне в Тайван, сериозните последици за тайванската
Коментари Харесай

Двете страни на Тайванския проток принадлежат на един и същи Китай

Ако Нанси Пелоси дойде в Тайван, сериозните последствия за тайванската администрация и за връзките сред Съединени американски щати и Китай са обезпечени.

Тайванският въпрос от дълго време е в центъра на американската политика за въздържане на Китай и неговото изостряне беше единствено въпрос на време. Кризата от последните дни беше резултат от решението на ръководителя на Камарата на представителите на Конгреса на Съединени американски щати Нанси Пелоси - третият чиновник в редицата за президент на Съединените щати - да посети острова по време на азиатската си обиколка. Това провокира невиждано остра реакция от страна на Пекин.

Китайската страна счита визитите на високопоставени представители на Съединени американски щати като знак за дипломатически връзки с острова и нарушаване на правилото за " един Китай ".

На 28 юли се организира плануван телефонен диалог сред китайския президент Си Дзинпин и президента на Съединени американски щати Д. Байдън по искане на последния. Официалните отчети на страните удостоверяват, че главната тематика на диалога е била тайванската рецесия.

Според публична информация от китайска страна, Си Дзинпин е бил извънредно прям в острата си рецензия на американската тактика за „ въздържане “ и е предизвестил американската страна за значимостта на тайванския въпрос.

Китайският президент сподели на Байдън, че и двете страни на Тайванския пролив принадлежат на един и същи Китай. Трите взаимни официални съобщения сред Китай и Съединените щати въплъщават политическите задължения, поети от страните, а правилото за един Китай е политическата основа на китайско-американските връзки. Си акцентира в диалога: „ Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него. Надяваме се, че Съединените щати ще погледнат трезво на това.

Попитан от кореспондент дали вероятно посещаване на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Нанси Пелоси в Тайван би разрушило атмосферата на разговор на високо равнище, представителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан предизвести още един път, че в случай че Съединени американски щати подценен алената линия на Пекин, мощни контрамерки ще бъдат взети и отговорността за всички последици ще паднат върху американската страна.

Според представител на Белия дом Байдън е удостоверил уговорката на Съединените щати към политиката за един Китай, управителен от Закона за връзките с Тайван, трите взаимни официални съобщения и шестте гаранции. Байдън също „ акцентира пред президента Си съпротивата на Съединените щати против едностранни промени в статуквото на двете страни и уговорката за поддържане на мира и стабилността “ от двете страни на Тайванския проток.

В същото време Байдън изясни на Си Дзинпин, че неговата администрация не може да управлява задграничните визити на ръководителя на долната камара на Конгреса, защото Конгресът е обособен, самостоятелен клон на държавната власт.

Като цяло Съединени американски щати се пробват да понижат значимостта на плануваното посещаване на Пелоси, да смъкват отговорността на Байдън за нейните дейности и по този метод да понижат остротата на реакцията на Пекин. За локалната аудитория Белият дом се пробва да омаловажи сериозността на предизвестията на Китай за последствията от визитата и да покаже, че Байдън държи обстановката под надзор. Говорителят на Белия дом даже сподели, че за китайския водач предизвестието за заплахите от „ играта с огъня “ е... нормална метафора.

В Китай тази точка е ясно уловена, като се акцентира неуспехът на опитите на Белия дом да „ отдели администрацията на Байдън от дейностите на Пелоси “.

Смисълът на тактиката на Съединени американски щати е в последователното разрушение на правилото на „ обединен Китай “, в напредването с „ дребни стъпки “ към пълноценни връзки на Съединени американски щати с острова, с телефонните уверения на Байдън за преданост към правилото на „ обединен Китай “ при положение на изостряне на обстановката.

Така Вашингтон последователно преместваше „ алената линия “ на Пекин по тайванския въпрос. Ситуацията с Нанси Пелоси обаче се трансформира в първокласен скок в тази тактичност на „ жабешки скокове “ и Пекин наподобява няма желание да реалокира още по-нататък „ алената линия “.

Предупрежденията на Си Дзинпин към Съединените щати в телефонния диалог с Байдън обобщават многократните предизвестия на китайското министерство на външните работи и защитата към Вашингтон за „ сериозните и непоносими “ последствия, в случай че Пелоси посети острова. В изказването на китайското външно министерство е употребена китайска фраза, която безусловно се превежда като " нареждане на армията в очакване на врага " и по своя смисъл значи цялостна бойна подготвеност.

Китайски специалисти разказват вероятните ответни стъпки на Китай: изстребители на НОАК прихващат самолета на Пелоси и го ескортират до континента; оповестяването от НОАК на въздушните и морските зони към остров Тайван за зони за военни учения и ограничение на достъпа до тях; осъществяване на широкомащабни военни учения към остров Тайван, в това число във водите сред остров Тайван и континента, сред Тайван и Япония, сред Тайван и Гуам. Последният сюжет значи цялостна обсада на острова.

В последна сметка Китай вижда евентуалната аудиенция на Пелоси като късмет да поеме контрола над Тайванския проток и, съгласно У Йонпин, шеф на Института за тайвански проучвания в университета Цинхуа, да направи крачка напред в процеса на обединяване.

Ху Сицзин, коментатор за формалния китайски англоезичен Global Times, чака да види самолети на НОАК, ескортиращи самолета на Пелоси във въздушното пространство на остров Тайван, „ което би основало страховит казус за наблюдаване на НОАК над острова и би било доста по-смислено от самото посещаване на Пелоси. "

Вашингтон също обмисля тези сюжети, само че не може да дефинира каква ще бъде крайната реакция на КНР. Според CNN предходната седмица представители на администрацията се пробваха да образоват Пелоси за рисковете от визитата на острова, само че Пентагонът по-късно предложи да създаде проект за гарантиране на сигурността на спикера на Камарата на представителите, в случай че тя посети острова. Като част от този проект американският флот пренасочи от Сингапур до Южнокитайско море ударна група, водена от самолетоносача на Съединени американски щати Ronald Reagan,

Китайската страна обаче е доста сериозна. И в случай че Нанси Пелоси дойде на острова, тежките последствия за тайванската администрация и връзките сред Съединени американски щати и Китай са обезпечени.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР