Ако махнем корупционния риск от България, инвестициите ще бъдат огромни.

...
Ако махнем корупционния риск от България, инвестициите ще бъдат огромни.
Коментари Харесай

Петков: Ако махнем корупционния риск от България, инвестициите ще бъдат огромни

Ако махнем корупционния риск от България, вложенията ще бъдат големи. Имаме ниските налози, близко сме до най-големия пазар в света. Всичко друго работи за нас с изключение на корупцията. Ако приказваме за икономическо развиване, това е тематика номер едно.

Това съобщи служебният министър на стопанската система при оповестяването на старта за самодейност за ръководство на корупционния риск и е-управление на сигналите, съобщи БГНЕС.

„ Искам да публикация започването на основаването на механизма, който ще се споделя документ „ Община без корупция “. Идеята на тази стратегия е дружно с Transparency International Bulgaria, които са международни водачи по тематиката антикорупция да създадем механизъм, в който всяка община, която желае да може да се сертифицира с най-хубавите практики, които да понижават корупцията “, сподели той и добави, че точно тази компания ще бъде поръчител, че в случай че има проблеми за вложителите, те ще имат още една страна, към която да се извърнат при проблем.

„ Това ще подсигурява две неща. Едното е, че самите процеси ще станат по-добри в общините. Другото нещо е, че самите вложители ще имат доверие, че този развой е същински и че в действителност е безвредно да влагат там “, увери Петков и разяснява, че в последните години името България се е трансформирало в емблема на корупцията, което би трябвало да се промени.
 Идея по Харвардски: Кирил Петков ще бори корупцията в общините Идея по Харвардски: Кирил Петков ще бори корупцията в общините
Инoвaтивнa мяpĸa пpeдcтoи дa бъдe oбявeнa и тя щe e нacoчeнa ĸъм cepтифициpaнe нa oбщини " бeз ĸopyпция ". Toвa зaяви иĸoнoмичecĸият мини...

По думите му по този метод ще бъде дадена опция на общините, които се борят против корупцията да се сертифицират и по този метод да притеглят вложители с концепцията, че са „ община без корупция “.

Петков уточни, че към този миг са извършени диалози и общините Видин, Русе, Бургас желаят да влязат в този механизъм, с цел да получат документа. Министърът не можа да каже и какъв брой би коствала сертификацията.

Изпълнителният шеф на компанията, профилирана в битката с антикорупцията Калин Славов съобщи, че от 2014 година работят върху локалния показател за честност и в полезрението на оценяването им ще бъдат кметът, общинският съвет и регионалният шеф.

„ Имаше един детайл, който мощно ни липсва, а точно оценяването на позитивните старания на общините, които желаят да приложат положителни управнически практики, стандарти за ръководство на корупционния риск, стандарти за ръководство на сигнали за нередности в това число и на сигнали за корупция “, изясни той.

От думите му стана ясно, че дадена община е оценена по канара от 1 до 5 и че процесът по сертификация лишава време, като за задачата би трябвало да се покрият условия.
 Доклад: Вероятно България ще навлезе в всеобщи митинги против корупцията Доклад: Вероятно България ще навлезе в всеобщи митинги против корупцията
Има огромна възможност България да навлезе в обстановка на продължителни митинги против всеобщо ширещата се корупцията и институциите. Прек...

На въпрос дали Петков готви той сподели, че до момента в който е длъжностен министър с партийно дело няма да се занимава и не е поемал подобен ангажимент.

„ Ние осъзнаваме, че най-вероятно ни остават две седмици. Искам да създадем тъкмо такива стратегии в идващите две седмици. Да покажем, че има визия по какъв начин това нещо да се трансформира и да не си прекарваме времето в злободневни тематики “, сподели той и даде обещание, че сега, когато не е на поста, ще даде отговор на тези въпроси, а сега приоритет за него са реализирането на същински планове и задания.

Петков акцентира, че би траял да бъде длъжностен министър, в случай че бъде поканен и това е най-хубавото и увери, че

„ В момента има два големи целта, които виждаме като два големи казуса. Първото е да сме сигурни, че актуализацията на бюджета ще мине в идващите две седмици. Притеснявам се, че тематиката за политически планове стартира да измества по-важната тематика ще имаме ли пари за идващите 4 месеца “, разяснява Петков и настоя тези 430 млн. лева да бъдат факт преди да се затварят бизнесите, в случай че се стигне до подобен сюжет.

Според него е необяснимо да имаме пари, да се нуждаят от верифицирането им, с цел да може да се употребяват и да влизаме в рецесии без финансови средства.

Още от ПОЛИТИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР