Ако краят на годината донесе меланхолия, през пролетта всички предпоставки

...
Ако краят на годината донесе меланхолия, през пролетта всички предпоставки
Коментари Харесай

Събитията на 2019: Северна Македония

Ако краят на годината донесе потиснатост, напролет всички предпоставки за евроатлантическото бъдеще на Северна Македония бяха налице.

Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Уважаеми европейски водачи, не гасете блестящите звезди, към които ние се стремим. Не се превръщайте в затруднение за нас. Каня Ви да бъдете наши герои. Европейският път е единственият за нас. Няма опция.
През януари Народното събрание промени Конституцията - Македония стана Северна Македония. Беше комплициран завършек на 27-годишния спор с Гърция. Депутатите преодоляха ветото на президента Георге Иванов. Властта се оправи и с отрицателните настроения измежду жителите. Започна и огромната промяна - в контракти, персонални документи, номера на коли. Първата табела беше сложена на границата с Гърция.

След Преспанското съглашение, външният министър Никола Димитров постави името си и под още един исторически документ - протокола за присъединение на Скопие към НАТО.

Няколко дни по-късно синьо-белият байрак на алианса се развя в центъра на Скопие.
Зоран Заев, министър-председател на Северна Македония: Успяхме от второстепенния балкански път, на който с десетилетия сме чакали, да се върнем на основната автомагистрала към Европа.
И в случай че във външнополитически проект пристрастеностите поутихнаха, то във вътрешнополитически Северна Македония кипеше. Страната избираше президент. На 5 май, след балотаж, претендентът на ръководещата коалиция Стево Пендаровски беше определен за първия президент на Северна Македония.
Стево Пендаровски, президент на Северна Македония: Публично се наемам да бъда президент на всички!
През юни Брюксел отсрочи за октомври решението за начало на договаряния. През есента Франция попари очакванията. Отказът стана причина за свикването на предварителни избори следващата година. София сложи на Скопие условия в подмяна на поддръжка. В края на годината македонските представители в смесената комисия по противоречивите въпроси едностранно прекратиха работа. Мотивираха са с идните избори.

Дни по-късно Българска академия на науките разгласи, че формалният език в Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език в отговор на Харта, призната от македонските им сътрудници. Българска академия на науките дефинира като погрешна и неприемлива тезата, че македонският е независим език.
Още по тематиката Събитията на 2019 година
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР