Ако консервираните ви домати са от Южна Италия, вероятно организираната

...
Ако консервираните ви домати са от Южна Италия, вероятно организираната
Коментари Харесай

Италианската мафия печели милиарди от консервирани домати

Ако консервираните ви домати са от Южна Италия, евентуално проведената престъпност има пръст в напредването им от фермата до рафта на супермаркета. Мафията управлява огромна част от агробизнеса в Южна Италия. Това е огромен бизнес, който прибавя милиарди евро към годишния й оборот. Как обаче мафията печели толкоз пари, откакто консервираните домати са толкоз евтини?Мафията управлява огромен дял от селскостопанския бизнес в Южна Италия, написа „ Гардиън “.През 2022 година Италия е произвела 6,3 милиона тона домати – най-голямото количество в Европейски Съюз. Тя е третият в света производител на консервирани домати. Тази промишленост обезпечава 4,9 милиарда евро в италианската стопанска система.

Как работи мафиотската скица?

В Южна Италия мафията управлява голяма част от фермите – като ги купува или принуждава фермерите да работят за нея. Мафиотите вземат участие във всяка фаза от селскостопанския бизнес – от производството до превоза и дистрибуцията.Специализиран антимафиотски отчет пресмята, че чистата облага на мафията за 2019 година е над 24,5 милиарда евро. Един от главните принадлежности на незаконните групи е да се възползват от формите на съвременно иго. Във фермите работят незаконни имигранти против алегорично възнаграждение. Организацията се управлява от така наречен „ капорале “ – медиатор сред фермерите, мафиотските босове и служащите. Те обезпечават легалния статус на мигрантите, които в множеството случаи работят седем дни в седмицата по 12 часа дневно за по-малко от 30 евро дневно и сами заплащат за храна и здравни услуги.

В отчет на Организация на обединените нации от 2021 година се показва, че сред 400 000 и 430 000 души работят в селското стопанство, заробени от незаконни организации.Докато огромните вериги супермаркети заявяват на хартия, че се борят против модерните форми на иго, в реалност се възползват от по-евтините консерви и артикули, създадени от мафиотските организации. И по този начин, ниските цени на доматените консерви в европейските магазини доста постоянно се дължат точно на рабски труд./БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР