Ако искаш да си поръчаш оркестър Камчия, автори на превърналото

...
Ако искаш да си поръчаш оркестър Камчия, автори на превърналото
Коментари Харесай

ПОТРЕС в Narod.bg: Васко Жабата пее за €25 000 на вечер + 2 ВИДЕА

Ако искаш да си поръчаш оркестър „ Камчия ”, създатели на трансформиралото се в международен шлагер чалга парче за Васко Жабата и Цеца Мецата, би трябвало да се бръкнеш 25 000 евро! И да почакаш една година….

Певецът Ангел Павлов, който изпя песента за Васко Жабата и Цеца Мецата, желае по 25 000 евро за едно присъединяване на своя оркестър „ Камчия ”, разкриха извънредно пред Narod.bg родственици на бъдещи младоженци, заели трупата за сватбено празненство следващата година, което ще се организира в особено нает за задачата локал в Стара Загора.

Графикът на „ Камчия ” е толкоз претъпкан, че първата свободна дата, на която може да се наеме бендът, е 29 октомври 2023-а – след повече от година, удивени са източниците на Narod.bg.

Заради настояването на двойката точно „ Камчия ” да озвучи празника им, сватбата се отсрочва за 29 октомври 2023-а.

Все отново има и добра вест – дългото очакване предиздвикало Ангел Павлов да направил жест – цената на Васко Жабата за сватбата ще е „ единствено ” 20 000 евро, вместо нормалните 25 хиляди.

За варненския оркестър „ Камчия ” женитба къща подвига, а кръщене дом храни. Борис Иванов е началник на състава, а брачната половинка му Снежина е певицата му. Двамата пеят по тържества и заведения за хранене от 14-годишна възраст.

Наследници са на създателите на състава Мария и Иван, които от години към този момент не пеят. А тъкмо те са на клипа на „ Комбайн-вършачка ”, който овърша тик-тока на Балканите.

Никой не знае кой е пуснал в мрежата атомната бомба с Васко Жабата и Цеца Мецата. „ Това е напълно елементарна ария за нас. Изпълняваме още стотици в репертоара си, за какво стана подобен шлагер – не зная! Големи простотии видях – един я пееше с метла, а различен с прахосмукачка! Как стават тия работи ”, чуди се Борис Иванов.

В делничните дни ръководителят на „ Камчия ” се занимава със строителна активност, по през целия ден е на работа и му остава малко време да следи музикалните моди на Балканите.

Съставът е провел нещо като вътрешно следствие – от кое място вокалистът им Ангел Павлов е намерил тази неугледна до месец ария.

Преди 20 години Ангел я предложил на оркестъра и „ Камчия ” даже снимали тематичен клип по нея. В него майката на Борис Иванов точи ракия, катери комбайни, а лирическият воин в песента потегля на гурбет и се връща необут и пийнал. Оказа се, че песента се е пяла по сватби и войнишки изпращания още в 1985 година.

„ Била е известна още по Татово време – остарели музиканти ми описаха за нея. Става въпрос за квартално варненско парче. Вокалът ни Ангел я е слушал като възпитаник преди време от свои сътрудници. Пели са я в махалата по банкети, по новобрански вечери и по кръщенета. Дето се вика – взета е от улицата ”, изяснява Борис Иванов.

Резултатът е, че даже с посребрени коси, доста варненци познават Ангел на улицата, назовават го Васко Жабата и го питат де е Цеца Мецата.

„ Няма такива герои като Васко Жабата и Цеца Мецата. Сигурно в някой незнаен оркестър е имало някакъв, дето са му викали „ Жабата ”, и по този начин е тръгнало. Обаче това сътвори чувство за тайнственост в историята ”, прибавя Борис.

Ръководителят на оркестъра работи в строителството. Съпругата му Снежина Иванова е в оптика за очила. Скоро ще стане професионален оптик. Колегата им гайдаджията Недко Царев е преподавател в Средното музикално учебно заведение „ Добри Христов ” във Варна. Брат му Петър Иванов – акордеонистът на оркестъра, е хореограф и се занимава с национални танци.

Вокалистът от толкоз години – Ангел Павлов, на който всички към този момент викат „ Васко Жабата ”, беше решил да се отдръпна от музиката тъкмо сега, когато оркестърът има стотици предложения от механи и заведения за хранене в Сърбия и Македония. 52-годишният мъж от дълго време желал да се занимава с нещо друго, само че в този момент очевадно е дал заден от концепцията поради стотиците задължения, които безусловно ще позлатят „ Камчия ”.

„ Правим музиката за наслаждение. Групата гледа да не пропусне женитба или празненство от пролетта до края на лятото. Ако има задължения през есента – не ги отхвърляме ”, споделя Борис.

След „ детонацията “ на Васко Жабата в Сърбия, получили доста предложения и всичките ги отказали. Никой от оркестъра не е очаквал и не е желал такава популярност. „ За нас е значимо, че ни знаят в нашия регион – и във Варненския край ни познават доста добре.

Реклама

В репертоара имаме стотици песни. Със брачната половинка ми от 14-годишни сме по заведенията да пеем. Това са стотици песни от всеки един жанр – не е единствено национална музика. По сватби и заведения няма по какъв начин да отидеш единствено с национална музика – свирим българска сцена, гръцко, сръбско и малко чалгичка ”, прави конкретизиране Борис Иванов.

Оказва се, че Варна не е толкоз морска, колкото сватбарска столица.

Градът продължава да държи фронта за живата музика в цялата страна. В същото време живата национална музика по фамилните празници в Пловдивско все по-силно замира. „ Има доста музиканти, само че оркестрите като цяло се

пръснаха. Обаче има доста самостоятелни музиканти – за извеждане на булки, за тържества. Има работа! Колегите от Пловдив се оплакват, че към този момент не се търси живата музика и всички минават на диджеи.

В Бургас също доста диджеи има и това доста ме учудва, тъй като там е Странджата, а те си държат на странджанската музика. Във Варна е най-голелият пазар за жива музика ”, изяснява Борис.

Оркестърът хем се радва на непредвидената популярност, хем се чуди по какъв начин да отбрани авторските си права върху „ Васко Жабата “. Оказва се, че всеки, който е качил парчето им, може да печели от видеоплатформите, а за тях не остава нищо. Песента не е тяхна, само че парчето, което би могло да ги позлати, е известно поради метода на пеене на Ангел Павлов.

Оркестър „ Камчия ” е основан 1983 година. Сегашният му състав е второто потомство. От тях в този момент пее единствено Ангел Павлов, само че към този момент и той хвърля кърпата. „ Оркестърът е основан от напълно други хора – от нашите родители. Жена ми е певицата Снежина Иванова.

Ние наследяваме оркестъра от нашите родители. Те ни предадоха преди няколко години щафетата и ние продължаваме. Навремето на остарелия оркестър уговорките му са били все в региона на река Камчия. Като тръгнеш от Камчия надолу към Долен чифлик, Горен чифлик, Старо Оряхово – това е регионът, където работим “, споделя музикантът.

Само преди дни пристигна е друга вест към „ Камчия ” – след десетки години опити българската известна музика най-сетне реализира по този начин стремежи международен пробив.

Гиганта Warner Music издаде ремикс на фамозния old school чалга шлагер „ Васко Жабата ” („ Комбайна вършачка ” на оркестър „ Камчия ”).

Новината, която звучи като неприятен първоаприлски виц, в действителност си е напълно същинска и стартира с това, че остарялата чалга ария на Оркестър „ Камчия ” с безспорни мистериозен текст в последните месеци се трансформира в шлагер, с помощта на обществените мржи и в частност на „ Tik Tok “.

Песента заема едно от първите места по интерес в младежката обществена мрежа в Сърбия, Хърватска и Словения, а в последно време натрупа известност и в Германия, Австрия, Турция, Холандия, даже Швеция и Швейцария.

Това се оказва видимо за колоса Уорнър, който не закъснява да поръча няколко разнообразни ремикса.

Със задачата се заема известният италиански DJ Фабрицио Паризи, чиято майка е българка. Това той прави дружно със своя помощник The Editor.

Така благодарение на българския лицензиант – „ Орфей мюзик “ ремикса доближава до „ Warner Music “, които избират парчето за фокус трак сред останалите ремикси, споделя за „ Сега “ Гергана Владимирова от „ Орфей мюзик “.

Фабрицио Паризи е един от най-популярните италиански DJ актьори в Източна Европа и Близкия Изток. Медиите напомнят, че той има над 3500 концерта онлайн по целия свят и 7 сингъла в каналите на MTV.

Българският генезис на Паризи го кара да работи и с български актьори, измежду които певицата Ева Пармакова.

Официалният видеоклип на ремикса на Паризи нови лейбъла на Warner Music SEE, който е разказан като „ каналът на Уорнър за Източна Европа и Балканите – (Унгария, България, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения) “, само че прави усещане, че там има единствено 169 почитатели. Песента е пусната на 5 октомври, а досега (07.10.2022 година, 10 часа сутринта) е гледана от 61 996 души.

В Спотифай пък ремикса носи клеймото на Уорнър Мюзик Полша. Там има 2 ремикса – клубен с дължина 2,56 минути и Extended с дължина 4,17 минути.
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР