Ако искаме да сме здрави, да живеем природосъобразно, значи трябва

...
Ако искаме да сме здрави, да живеем природосъобразно, значи трябва
Коментари Харесай

Експерт: В модерното строителство има много пропуски, резултат от това е резкият скок на хората с алергии

Ако желаеме да сме здрави, да живеем природосъобразно, значи би трябвало да сме в синхрон с обкръжаващата среда. Екологичното строителство е вътрешният микроклимат на една стая, жилище, къща, който способства за нашето здраве. Това сподели Добромир Машев – строителен геобиолог и експерт по строителни смеси, началник на новосъздадения Институт по екологично строителство, в предаването " Денят на фокус " на Радио " Фокус "

В модерното строителство има доста пропуски или нецелесъобразно потребление на избрани материали, които покачват нашата сензитивност към средата. Резултат от това е внезапният скок на хората с алергии и респираторни болести, уточни той. " Това може да бъде избегнато, започвайки да използваме още веднъж материали с по-високо качество – глина, плява, промишлен коноп. Правейки крачка обратно, вършим крачка напред, тъй като тези материали са естествени и живи “, изясни Добромир Машев.

По думите му инвестицията в този вид строителство не би трябвало да е по-голяма от тази, която сега вършим за общоприетите строителни произведения. " Цената обаче се дефинира от размера на произвеждане – когато има по-голям размер на произвеждане, цената автоматизирано пада. В България имаме неповторими запаси и благоприятни условия да произвеждаме и вършим нещо с доста високо качество “, счита той.  

Екологичните строителни материали са устойчиви и поддръжката им не е проблематична, акцентира Машев. " Тук включваме и ремонта. Като започнете от една беземисионна минерална багра, която няма потребност от консерванти и химия, която да вреди на вашето здраве, вие към този момент сте стъпили в областта на екологичното строителство и екологичния ремонт “, изясни експертът. 

Той означи, че екологичното строителство в Западна Европа към този момент не е единствено наклонност, а течение, което се ускорява от ден на ден и в стандартното строителство.   

Създаването на Институт по екологично строителство е стъпка в посока по-устойчив и зелен живот, изясни ръководителят му. Той ще се обитава в постройката на остарялото учебно заведение в село Долни Раковец в община Радомир. " Събираме доброволци и желаеме да стартираме реставрацията, всички дружно, с общи старания. Нямаме пари, обаче пък сме доста инициативни, имаме доста сила и мощ “, сподели Машев.  

На 9-11 юни стартира първият стадий с разчистването на терена и постройката. На идващия стадий стартира самият развой по реституция на постройката посредством нанасяне на глина и възобновяване на покрива. " Ще се опитаме да създадем по този начин, че от самата реституция на цялото учебно заведение да не произведем никакъв отпадък. Всичко, което извадим от там, ще бъде вкарано назад в самото учебно заведение. Старите керемиди ще бъдат сортирани, по-късно – употребявани назад “, изясни Машев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР