Ако искаме да няма следващи варианти на Covid-19, най-важното, което

...
Ако искаме да няма следващи варианти на Covid-19, най-важното, което
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: Рискът от нови мутации зависи от това колко вирус циркулира в света

Ако желаеме да няма последващи разновидности на Covid-19, най-важното, което можем да създадем, е да увеличим доста % на имунизираните хора. Това сподели за БНР доктор Петър Марков, епидемиолог, учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина.

„ Рискът от нови разновидности зависи от това какъв брой вирус циркулира в света. Ако ограничим разпространяването на вируса, доста се намаляват рисковете за нови разновидности. Хората, на които им е пристигнал моментът за бустерна доза, да си я сложат, а да не чакат приспособена ваксина ", добави още доктор Марков.

„ Установено по-бързото разпространяване на Омикрон от другите разновидности на ковид, само че не е потвърдено на какво се дължи това. Може да е, тъй като Омикрон е по-заразен, само че може да е и тъй като Омикрон е по-добър в това да заобикаля имунитета на хората. Кое от двете е зависи от това в каква среда се популяризира той - дали там, където множеството хора са преболедували или са имунизирани, или на място, където доста хора са чувствителни към инфекцията “, съобщи доктор Петър Марков.

Д-р Марков разяснява още, че дотук отчетите от Южна Африка са за по-леко протичане на инфекцията: " Няма известия за нови и разнообразни признаци от това, което знаем досега ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР