Ако иска да остане в космическата надпревара, ЕС се нуждае

...
Коментари Харесай

Европа да създаде космически кораб, настояват астронавти


Ако желае да остане в галактическата конкуренция, Европейски Съюз се нуждае от личен транспортен съд
(илюстрация: ESA – J. Huart)

Въпреки че европейските астронавти летят в космоса от 1978 година, в продължение на десетилетия те трябваше да са пасажери на съветски и американски кораби – Европа няма свои кораби и зависи от други страни.

Но в този момент европейското поделение на Асоциацията за проучване на космоса, което включва повече от 45 астронавти от Европейски Съюз, разгласява, адресиран до управляващите, на уеб страницата на Европейската галактическа организация (ESA). В документа се показва, че водачите на Европейски Съюз би трябвало бързо да решат дали континентът би трябвало да форсира напъните си да остане отпред на „ галактическите ” сили.

„ Докато Европа към момента е в челните редици на доста галактически инициативи, като наблюдаване на Земята, навигация и галактически науки, тя изостава в области с възходящо стратегическо значение: проучване на космоса и превоз. Брутният вътрешен продукт на Европа е съпоставим с този на Съединените щати, само че взаимните ѝ вложения в проучване на космоса не доближават даже една десета от тези на НАСА ”, се показва в манифеста.
още по темата
Организацията акцентира, че Русия има „ Союз ”, Китай – Шенджоу, а НАСА – създадените от SpaceX кораби Crew Dragon, без да се броят идните Orion и Straliner на Boeing. През идващите две години Индия също има намерение да показва личен план за галактически транспортен съд.

Според представители на Асоциацията на галактическите откриватели, неналичието на лични кораби не просто ги принуждава да разчитат на капризите на сътрудници, включително Русия, НАСА и частни галактически превозвачи, само че летейки на кораби на SpaceX, Европейски Съюз единствено обогатява своите противници в галактическата конкуренция.

„ Ако пропуснем шанса да променим статуквото, ще бъдем принудени да закупим превоз за хора в космоса от други субекти, без никакви гаранции, че нашите потребности и полезности ще бъдат приоритет ”, споделя организацията и прикани да не се повтарят грешките от предишното, които доведоха Европейския съюз до взаимозависимост от енергийните доставки и осведомителните технологии.

Освен това бездействието ще засегне индустриалната конкурентоспособност, като парите на европейските данъкоплатци ще бъдат изразходвани в интерес на задгранични съперници.

Манифестът беше оповестен тъкмо в точния момент – новият началник на Европейската галактическа организация Йозеф Ашбахер разпространява доста амбициозни стратегии, а в този момент прикани авторитетен екип от десетки европейски астронавти да оказват помощ, употребявайки дейно административния запас, отбелязва.

Документът се появи на 16 февруари – в деня, когато ESA организира среща на върха в Тулуза, по време на която бяха разисквани стратегическите въпроси на проучването на космоса и битката с изменението на климата. Сред ораторите бяха френският президент Еманюел Макрон, както и други авторитетни хора.

Възможно е окончателното решение за основаването на личен транспортен съд на Европейски Съюз да бъде взето по време на съвещанието на Съвета на министрите в Париж през ноември т.г. – там ще бъдат направени плановете за бъдещите разноски.

Но даже да бъдат отпуснати пари, към момента има доста значими въпроси за решение. Например, коя ракета-носител ще се употребява – остарялата Ariane 6 или новата и кои страни ще дават отговор за построяването на кораба, чието създаване и тестване може да отнеме десетилетия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР