Ако има санкции за тези държави, които използват руско ядрено

...
Ако има санкции за тези държави, които използват руско ядрено
Коментари Харесай

Росен Христов припомни, че Германия е най-големият финансов донор на Русия

Ако има наказания за тези страни, които употребяват съветско нуклеарно гориво, то би трябвало да има и за тези, които използват огромни количества съветски газ и тези страни, чиито компании към момента работят на съветска територия. Така енергийният министър Росен Христов разяснява днешния апел на немския министър на стопанската система Роберт Хабек да бъдат глобени страните в Европейски Съюз, употребяващи съветско нуклеарно гориво.

По думите на Христов изявлението на Хабек е политическо и е извънредно недопустимо за България.

Ако приказваме за наказания, може да приказваме в доста по-широк набор и главната наранена страна ще бъде Германия “, сподели той.

Христов счита, че в случай че се приказва за приходите на Русия от други страни, сигурно Германия е платила доста повече. Освен това немските компании, които останаха да работят в Русия, са едни от последните, които към момента действат там.

Ако вземем поради комерсиалния продан на България с Русия и този на Германия с Русия, ще видите, че разликата е в пъти по-голяма “, сподели още енергийният министър.

По мотив срещата с изпълнителния шеф на „ АЕЦ Козлодуй – Нови мощности “ ЕАД с френската компания EDF, която беше през вчерашния ден, Росен Христов разяснява, че се работи „ доста градивно “. Обсъждат се разновидности за необятно взаимоотношение в областта на нуклеарната енергетика.

Той заяви, че през вчерашния ден е дискутирана обмяна на ноу-хау, както и механически EDF да помогне с анализите на площадката в „ Белене “. Дискутирана е опцията френската енергийна компания да направи предпроектно изследване, сходно на това, което „ Уестингхаус “ прави за 7-и и 8-и блок в „ Козлодуй “. Според министъра би трябвало да се върви редом, с цел да може Народното събрание да има целия пакет от данни, което да му разреши да вземе решение за тези планове.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР