Ако има министър, който определено действа с размах, това е

...
Ако има министър, който определено действа с размах, това е
Коментари Харесай

Новият план за транспорта: влакове, влакове, влакове

Ако има министър, който несъмнено работи с обсег, това е Николай Събев. Основателят на " Еконт " даде обещание дръзки дейности в превоза, още когато пое поста, и първото му такова към този момент е реалност. Цялата секция " Транспорт " в Плана за възобновяване и резистентност е пренаписата от екипа на Събев.

На първото публично показване на редактирания проект под управлението на виновния вицепремиер Асен Василев, стана ясно, че в транспортната част се трансформират всички досегашни планове. Вместо рационализация на тягови подстанции и преустрояване на гари, министерството е пренасочило голяма част от парите в пазаруването на нов преносим състав.

Така по проекта сега 373 млн. лева от европейските пари и още от държавния бюджет се отделят за 42 електрически влака за градски и крайградски региони (т.нар. S-Bahn) с оптималната скорост 160 км/ч, 20 електрически push-pull влака с оптималната скорост 200 км/ч и 18 локомотива за маневри.

Отделно се внедрява второ равнище на Европейската сисмета за ръководство на жп-транспорта (ERTMS) - първоначално единствено по линията Русе-Каспичан, и се отваря стратегия за оборудването с такава система на към този момент налични влакове - както частни, по този начин и държавни.
Реклама Големият проблем, както и до момента, остава готовността на инфраструктурата.
Това дава отговор на обещанието на Събев да се концентрира извънредно в железопътния превоз и идва дни откакто той разгласи сливането на двете БДЖ сдружения - товарни и пътнически транспорти. Големият проблем, както и до момента, остава готовността на инфраструктурата. Към момента единствените линии в страната, осъвременени за скорости от 160 км/ч са турска граница-Пловдив и към момента строящата се Бургас-София. На чуването при министър Василев, от транспортното министерство за първи път показаха ориентировъчна дата за завършването на цялата линия - 2028 година

Тук обаче има два значими момента: първо - елементи от тази линия и в този момент могат да бъдат обслужвани от по-високи скорости, както показаха от министерството. И второ, в частта за градски влакове, високите скорости не са изключително нужни - междинната скорост на напредване в града е 14-18 км/ч, тъй че всичко, което се движи по-бързо, ще служи за по-лесна транспортна съгласуваност в огромни градски ареали. Засега планове в тази посока имат Бургас и Пловдив, Варна също съобщи предпочитание преди време. Единственият от тези планове, който е планувано да влезе в новата стратегия " Транспорт ", е пловдивският, откъм планиране.
Реклама Терминал и по-малко метро
Другите две значими промени са прибавянето на нов интермодален терминал и орязването на част от парите за софийското метро.

Първоначално беше оповестено, че терминалът ще е в Северна България, само че на срещата стана ясно, че е локализиран в Русе. Димитър Манолов от КТ " Подкрепа " попита за какво изборът не се е спрял върху Варна, където пристанището е по-голямо, само че от екипа на Събев показаха, че за терминала в Русе към този момент е имало направен план по досегашната стратегия " Транспорт ", с прогнози за трафик и натоварване, както и стопански прогнози. Това, съгласно анализите, го прави по-лесен за осъществяване в късите периоди: всички планове по проекта би трябвало да са подготвени и разплатени до 30 юни 2026 година

Що се отнася до Софийското метро, то ще получи пари от Плана за възобновяване - само че 216 млн. лева, вместо първичните 360 млн. лева Причината, доколкото се разбра на срещата, е че втората част от разширението - от кв. " Левски " до зала " Армеец ", към момента не е толкоз напреднала и ще бъде финансирана с пари от бюджета - 4 години по 30 млн. лева, посочи министър Асен Василев.

Най-любопитната част от срещата беше фактът, че явно никоя от организациите в транспортния бранш не е била съветвана за измененията, тъй като множеството въпроси и реакции бяха на хора, които ги виждаха за първи път. Екипът на Събев и Василев дадоха обещание, че ще има отраслови срещи, на които всички промени в проекта ще бъдат разисквани и детайлизирани.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Строителство и парцели 3 Политика 1 Политика 2 Данъци и обезпечаване 3 Строителство и парцели 1 Политика 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама В здравето - хеликоптери и съоръжение Първата е ново потомство незабавна помощ, втората - покупка на 5 хеликоптера и съоръжение на инфраструктура за тях на стойност 120 млн. лева Със средства от проекта ще се влага в педиатрична помощ, създаване на 200 амбулатории за извънболнична помощ, 10 строук-центрове за лекуване на инсулти, промяна на психиатричната помощ и национална цифрова платформа за здравна диагностика. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Огнян Георгиев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР