Ако ЕС не облекчи визовия режим за турските граждани, споразумението

...
Ако ЕС не облекчи визовия режим за турските граждани, споразумението
Коментари Харесай

Чавушоглу: Ако не отпаднат визите, няма споразумение с мигрантите

Ако Европейски Съюз не облекчи визовия режим за турските жители, съглашението за мигрантите и реадмисията няма да работи, и това не е опасност или изнудване, двете страни би трябвало да изпълнят уговорките си, съобщи външният министър Мевлют Чавушоглу.

„ Когато подписахме съглашението с Европейски Съюз, в него бяха заложени 3+3 милиарда евро помощ за сирийските бежанци в Турция. Първият транш трябваше да дойде до края на 2016 година, само че бюрокрацията на Европейски Съюз забави тази процедура. Напоследък се отбелязва по-голяма интензивност и ние също ще би трябвало да ускорим плановете за бежанците, откакто бе гласуван и вторият транш от 3 млрд.евро. Надявам се бюрокрацията да си е научила урока и този път да работи по-бързо. Парите ще се насочат към сирийците като планове, доста е значимо Европейски Съюз да извърши уговорката си, а ние подсещаме, че ускорените дейности са наложителни “, уточни Чавушоглу.

Той разяснява започващото австрийско европредседателство, в което, съгласно него, за Турция няма да бъде направена и една стъпка напред, въпреки Анкара да поставя всички старания за нормализиране на връзките. Чавушоглу изрази страдание, че австрийският канцлер е „ по-краен и от крайно-десните екстремисти и непрекъснато пробва да ползва ограничения против Турция “.

Борисов: Ние сме за взаимност, преди не бяхме готови

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха за миграцията

Лидерите на Европейски Съюз направиха това, което България е желала

Италия блокира заключителния документ на Европейския съвет

Меркел: Въпрос на живот и гибел

„ Не чакаме нищо позитивно от австрийското европредседателство. Сега ние още веднъж ще сложим въпроса с визите, уведомили сме Европейски Съюз за дейностите ни по 6-те критерия. Предстои да обсъдим пътната карта и съглашението за Митническия съюз, което би трябвало да бъде взаимно преференциално за двете страни. Имаме общи политики по сигурността с Европейски Съюз, освен с НАТО си сътрудничим, т.е. има сфери, в които ще можем да работим в партньорство. Отварянето или затварянето на главите от преговорния развой се трансформира в политически въпрос, само че и това е артикул на неверните политики на Европейски Съюз “, разяснява турският външен министър.

След девет часа диалози водачите на Европейски Съюз стигнаха до мъчно реализирано съглашение за миграцията в ранния петък.

"Платформи за дебаркиране ", "контролирани центрове " и укрепването на външните граници са главните точки от съглашението, реализирано на срещата на върха в Брюксел.

28-те водачи се съгласиха да освободят втория транш от три милиарда евро от фонда, с цел да оказват помощ на бежанците в Турция и да допринесат за фонд на Европейски Съюз за Африка, с цел да забавят миграцията към Европа в нейната насочна точка.

Според Чавушоглу изключителното състояние въобще не нарушава и не лимитира правата и свободите на турското общество, а изборите са посочили, че не визира политическия и ежедневния живот. Той акцентира, че гледната точка извън е неверна, тъй като изключителното състояние е наложено поради битката с терористичните организации и след опита за прелом.

Йомер Челик: Европейски Съюз заявява отвод от договорката за бежанците

„ Още когато дойдохме на власт, ние незабавно отменихме изключителното състояние в югоизточната част на страната, това беше нужда за нас. Съветът на Европа има работна група, генералният секретар съобщи, че е угрижен за проблемите с Турция и решение ще бъде открито, само че съперниците на страната ни се стремят да блокират всичко. Има една особена конкуренция сред Съвета на Европа и Европейски Съюз. Но в случай че Европейски Съюз фактически е откровен, ние ще преодолеем и този проблем. Ако той не желае, нищо няма да стане. Но следователно няма да съществува съглашението за бежанците и реадмисията. Това не е опасност, нито шантаж, двете страни са длъжни да изпълнят уговорките си “, съобщи Чавушоглу.

Преди дни Йомер Челик, министър по европейските въпроси и основен договарящ, акцентира, че с вчерашния си финален документ Европейски Съюз се отхвърля от уговорките си по договорката за бежанците и няма да ги съблюдава. Европейски Съюз се управлява единствено от персоналния си интерес в региона на тероризма, превоза, енергетиката и не вижда в Турция основен сътрудник.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР