Ако една от основните теми за Великден е откъде да

...
Ако една от основните теми за Великден е откъде да
Коментари Харесай

Черешите стават все по-скъпи

Ако една от главните тематики за Великден е от кое място да купим по-евтино, другата алтернатива е агнешко или череши.

Такава най-малко е алтернативата на пазаруващите в Пловдив. Причината - високата цена на черешите във втория по величина град у нас. Оказва се, че има основна разлика в цената на плода в радиус на 20 километра от обитаемото място. 

Първите ранни череши в Пловдивско се берат край село Цалапица. Оказва се, че разликата от производителя до прекупвача на пазара в Пловдив е сред 3 и 5 пъти. Това сподели инспекция на NOVA. 

Ранните български череши към този момент са на пазара, само че малко на брой са тези, които могат да си ги разрешат. „ Има череши, само че цената е висока и хората заобикалят да купуват “, твърди Елена Писова, производител. 

На пазара край Цалапица черешите се продават за 8 лв. кг, до момента в който в Пловдив цената е сред 15 и 25 лв.. Гръцките череши стигат 45 лв..

Местните знаят, че има разликата в цената сред тази на село, и тази в града. В Пловдив търговците са чувствителни на тематика цени. Позволяват на екипа на NOVA да снима стоката, само че не и тях. Има жители, които са взели радикални ограничения. И са си засадили череши пред блока.

Докато съпоставяме цените в България, видеоклип от обществените мрежи сподели цената на черешите в най-известния магазин в Лондон. Там кг плод се търгува за 165 паунда или 377 лв.. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР