"Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат

...
"Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат
Коментари Харесай

EVN: Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат драстично

"Ако страната не се намеси, цените на тока ще скочат фрапантно, а заплахата от банкрути на контролирани сдружения е напълно действителна ". Това съобщи в "Денят онлайн " Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN.

По думите й се стига до големи загуби, защото всеки ден се купува сила, която е близо 3 пъти по-висока от събираната от крайните клиенти. "Към ноември загубите са 40-42 млн. лева по отношение на действителната цена, на която ние купуваме ", разяснява тя. И добави, че до края на юни 2022 година се чака да се натрупа още над 40 млн. лева загуба, което е повече от едногодишната капиталова стратегия на EVN.

За нея регулацията на цените на битовите клиентите би трябвало да се резервира. "На контролирания пазар може да се наложи нарастване на цените по отношение на действителните равнища. Не сме правили заявление за повишение на цената на електрическата енергия ", изясни тя. А цената на силата понастоящем е над 500 лева за мегаватчаса.

"Битовите клиенти не са застрашени от високите цени на борсата, тъй като миксът от предприятия е контролиран. Мрежовите оператори са главният проблем. Той произлиза от решението на КЕВР, че софтуерните разноски би трябвало да са 131 лева Цената е близо три пъти по-висока от избраната от регулатора ", акцентира Трифонова.

Поради снеговалежа в Смолянско пък е имало известни усложнения в електроснабдяването. Към момента всички повреди са отстранени.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР