Ако бъде взето решение за разполагане на войски на НАТО

...
Ако бъде взето решение за разполагане на войски на НАТО
Коментари Харесай

Стефан Янев с ново прозрение: Няма да слагаме кръст на нашите сили, за да ни пази НАТО

Ако бъде взето решение за разполагане на войски на НАТО по Източния фланг, българското държавно управление смята, че тази мярка е оправдано да бъде изпълнена с български войски. Ще имаме български войски, които ще изпълнят тази задача на българска територия с българско командване. Това сподели министърът на защитата ген. Стефан Янев пред. " България е суверенна страна и решенията се вземат в София съгласно българския народен интерес. Какви договаряния ще бъдат направени на военнотехническо ниво, ще стане ясно, когато стане ясно дали има потребност от някакъв вид увеличаване. Която и страна да каже - ние желаеме да дойдем тук с едни войски, това става с решение на българското държавно управление. А решението на българското държавно управление е на българска територия да се разположат български войски. Това не значи, че те ще вършат нещо по-различно с изключение на, че ще интензифицират своята подготовка ", изясни ген Янев.

Военният министър съобщи, че България се надява на удобен сюжет на рецесията сред Запада и Русия. Янев акцентира, че разполагане на спомагателни сили на НАТО у нас не се постанова. „ Най-благоприятният сюжет е дипломацията да даде резултат. Кризата да не прерасне във военна. Най-неблагоприятният сюжет е това, което стартира да се
случва в България - заприказва се, че ще има война, от първия миг стартира да се чува апел: " Айде, НАТО да идва. Ние си слагаме кръст на нашите сили и желаеме НАТО да ни пази. Мен това ме тормози, нашите сили като част от НАТО в общественото пространство се неглижират. Отговорността ни като страна е да развиваме своите сили “. Когато приказваме за подобен вид рецесии, това, което би трябвало да създадем, е с нашето говорене и дейности да дадем път на дипломацията, добави ген. Стефан Янев. " Понякога и ние, влизайки в семантиката на говоренето на спора, не си даваме сметка, че думите са значими, а те са извънредно значими. Нека да бъдем деликатни и обрани в това, което приказваме, и решенията, които вземаме, от тази позиция да дадем път на дипломацията и с нашето говорене да не стане по този начин, че ние способстваме за тази войнствена реторика и за евентуални решения, които не оказват помощ на дипломацията ", сподели той. Държавите в НАТО са съдружници и патрулирането взаимно с български самолети се прави в осъществяване на една задача – засилен еър полисинг, изясни военният министър.

„ Вече няколко пъти непознати самолети взаимно с българските са изпълнявали тази задача. Това наблюдаване значи, че тези непознати самолети на съюзническата страна, на първо време на Испания, по-късно на Нидерландия, ще дойдат и ще проведат на първо време подготовка с българските сили в българското небе. И в един по-напреднал миг, когато към този момент има задоволително натренираност сред тях, тогава ще бъдат направено т. нар взаимно наблюдаване. Това значи, че във въздуха по едно и също време ще има минимум един български и един от задграничните самолети. Те ще извършват една и съща задача - опознаване на непознат аероплан, който лети някъде към границите на българското въздушно пространство. Такъв вид задания се извършва от българските военновъздушни сили на регулярна база “, сподели още министър Янев. По отношение на увеличение на военното наличие в морето, Стефан Янев съобщи, че НАТО има проекти за това, което назовават засилено военноморско наличие в Черно море По думите му то се показва допълнително обучение и повече кораби в Черно море, на годишна база не повече от 30% спрямо предните години. „ В момента няма кораби на страни членки на НАТО в Черно море. Ще стартират да се появяват през втората половина на март, както са планувани от предходната година ". На въпроса какъв брой американски военнослужещи има сега в България,
министърът изясни: " В момента американските въоръжени сили организират обучение взаимно с българската войска на полигон Ново село и са от порядъка на 200 военнослужещи.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР