Ако бъде спряна доставката на руски петрол към България и

...
Ако бъде спряна доставката на руски петрол към България и
Коментари Харесай

Василев: Ако спре доставката на руски петрол, страната може да издържи 6 месеца

Ако бъде спряна доставката на съветски нефт към България и бъде затворено придвижването на кораби през Босфора, стопанската система на страната ни може да издържи в продължение на 6 месеца, уточни на парламентарен надзор вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Той увери, че държавното управление се е подготвило за обстановка за прекъсване на доставките на нефт, както и за още по-сложната обстановка - в случай че бъде спряно придвижването през Босфора.

Вицепремиерът изрази вяра да не се стига до такава степен.

„ Българският интерес е ние да си получим дерогацията от глобите за съветския нефт от една страна и въпреки това, да диверсифицираме последователно доставчиците на нефт “, изясни Василев. Той напомни, че към този момент са задействани плановете за създаване на жп автомагистрала и петролопроводи по трасето Александруполис - Бургас - Варна - Констанца.

Относно опциите на рафинерията на „ Лукойл “ да премине към работа с нефт отвън Русия, Василев посочи, че казусът е екологичен.

„ Няма задоволително нови съоръжения за сероочистване, няма задоволително съвременни съоръжения, с цел да се подсигурява екологичната сигурност на завода “, разясни вицепремиерът.

За подземното газово вместилище „ Чирен “ Асен Василев разяснява, че то се цялостни от началото на май.

„ В началото на зимата е било запълнено под 100 %, само че ще бъде цялостно преди идната зима “, увери вицепремиерът.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР