Ако бъдат наложени санкции върху ядрената енергетика на Русия, така,

...
Ако бъдат наложени санкции върху ядрената енергетика на Русия, така,
Коментари Харесай

Росен Христов: При санкции върху ядрената енергетика, има риск за АЕЦ “Козлодуй“

„ Ако бъдат наложени наказания върху нуклеарната енергетика на Русия, по този начин, както упорства Украйна, има риск работата на АЕЦ „ Козлодуй “ да пострада съществено. Все още подвластен от доставката на съветски елементи, информационно-консултантски услуги и други. Едни наказания биха довели до прекъсване на централата. Необходимо е време, преди да реализираме цялостна диверсификация в региона на нуклеарната енергетика. Затова е вярна позицията на президента Румен Радев. “

Това разяснява министърът на енергетиката Росен Христов в изявление, оповестиха от министерството. Той очерта смисъла на централата освен за българската енергетика, само че и за конкурентоспособността на цялата стопанска система :

„ През предходната година АЕЦ “Козлодуй “ е произвела 16 тераватчаса електрическа енергия – към 30% от цялото ползване в страната. “

По думите на министър Христов, вероятно внезапно прекъсване на взаимоотношенията с Русия в нуклеарната област в този миг ще провокира верижна реакция с непредвидими последствия за цялата стопанска система.

„ Защитавайки българските ползи в този проблем, ние пазиме и Европа. Защото слаба България като член на Европейски Съюз, значи и слаба Европа “, заключи енергийният министър. Росен Христов разяснява и повдигнатите неотдавна обвинявания към неговия предходник на поста Александър Николов по следния метод:

„ Да прекратиш един контракт, без да имаш обезпечена опция, не е задоволително. “

По неговите думи, след прекратяването на контракта с „ Газпром “ , България още веднъж е купувала съветски газ, само че на по-високи цени и през търговци, определени по непрогледен метод. Доказателство за това е фактът, че за 33 доставки не е изискван и няма показан документ за генезис на газа.

„ Работим с огромни интернационалните юридически адвокатски фирми. Моят метод е да постъпим по този начин, както ни посъветват те “, сподели министър Христов във връзка с възможни бъдещи правосъдни разногласия с „ Газпром износ “ . По неговите думи юридическият разбор, който ще даде изясненост за бъдещите ни дейности, ще бъде подготвен през идващия месец.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР