Академичната общност загуби забележителен български учен: внезапно почина проф. Александър

...
Академичната общност загуби забележителен български учен: внезапно почина проф. Александър
Коментари Харесай

Академичната общност загуби забележителен учен: почина проф. Александър Федотов

Академичната общественост загуби незабравим български академик: ненадейно умря проф. Александър Федотов - дълготраен учител във Факултета по типичен и нови филологии на Софийския университет и шеф на Центъра за източни езици и култури, заяви Софийският университет.

Поклонението ще се състои на 2 ноември 2018 година от 11.00 до 13.00 часа в Централното предверие на Ректората.

Федотов е роден на 6 март 1956 година в Новосибирск. През 1979 година приключва Факултета по изтокознание на Санкт Петербургския университет, компетентност " Монголистика " и втора компетентност " Тибетология ". През 1987 година придобива научната степен „ лекар ” в Софийския университет по Източни литератури и култури, а през 1998 година става лекар на науките по Източни литератури и култури. През 1981-1987 година е помощник, през 1987-1990 - основен помощник, през 1990-1999 е доцент. От 1999 година е професор по Източни литератури и култури (корейска, тибетска и монголска литература).

Проф. Федотов заема и редица управителни длъжности: определен е за заместник-декан на Факултета по типичен и нови филологии (1995-2001). От 1998 година е шеф на Центъра за източни езици и култури към Университета. Ръководител е на Катедра „ Езици и култури на Източна Азия “ (2001-2006), заместник-ректор на Софийския университет (2001-2007).

От 2003 година проф. Федотов е шеф на Центъра по Кореистика в Алма матер, а от 2012 година е шеф на Института „ Седжонг “ в София.

От 2002 година е член на Съвета за висше обучение на Република България.

За интервала 2009-2012 година е ръководител на Висшата атестационна комисия на Република България.

Областта на научните проучвания на проф. Федотов обгръща литературата и културата в региона на кореистиката, тибетологията и монголистиката; източни езици, религии, фолклор на народите от Централна Азия и Далечния Изток.

Той е основател на компетентност „ Кореистика “ в Софийския университет. Специализира и изнася лекции в Република Корея, Китай, Монголия, Индия, Тайланд, Унгария, Румъния, Австрия. Има научни изявления допълнително от 25 страни.

Проф. Александър Федотов е член на Световните Асоциации по кореистика, монголистика, алтаистика и тибетология.

Автор е на над 40 книги, стотици публикации и студии, има десетки преводи от старомонголски, старокорейски и тибетски език.

Екипът на OFFNews изказва съболезнования на околните, приятелите и сътрудниците на проф. Федотов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР