Аида ОванесБългарската икономика разполага поне със 150 хил. потенциални работни

...
Аида ОванесБългарската икономика разполага поне със 150 хил. потенциални работни
Коментари Харесай

Над 150 хил. свободни работни места има у нас

Аида Ованес

Българската стопанска система разполага най-малко със 150 хиляди евентуални работни места, които могат да бъдат заети и от български жители, и от украински бежанци, съобщи министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер след среща с представители на работодателските организации у нас. Лорер разясни, че по 23 хиляди работни места има в превоза и в туризма, 30 хиляди в областта на информационните и софтуерни технологии, 24 хиляди в строителството, 20 хиляди в текстила, 10 хиляди в електрониката. По думите на Лорер през страната ни към този момент са минали към 80 хиляди души от Украйна, а близо 40 хиляди са останали. Според него е евентуално част от тях да останат у нас, а ограниченията, които се подхващат от страната и работодателите, целят да им обезпечат заслужен живот.

Председателят на УС на Асоциацията на организациите на българските работодатели Добри Митрев увери, че се ангажират да съблюдават условията на българското законодателство.

Директорът на Агенцията по заетостта Смилен Вълов изясни, че тя има подготвеност да бъдат проведени към 100 мобилни екипа, които да интервюират украински бежанци за техния учебен статус, за професионалния им опит и умения, в случай че демонстрират предпочитание да работят у нас. В момента на уеб страницата на АЗ се организира анкетно изследване, което ще разреши навреме и съответно да бъдат подкрепени бежанците, искащи да работят у нас. Взето е решение на декларативен принцип да се одобряват техните квалификации, като се изключи контролираните специалности.

От Министерство на здравеопазването оповестиха, че са направени насоки за имунизационен проект за децата, които идват от Украйна, с цел да могат да постъпят на учебно заведение у нас. Имунизационният календар на Украйна е подобен с българския. Въпреки това е планувано на деца с повърхностен имунизационен статус да бъдат приложени нужните дози ваксини, в случай че ги нямат. Децата, за които няма никакви данни за имунизации, се одобряват за неимунизирани и те ще бъдат обхванати с нужните имунизации според българския имунизационен календар. Освен това всяко дете, преди да бъде признато в даден колектив, ще бъде изследвано за полиомиелит.

В незабавен порядък Министерство на здравеопазването ще разиска и вероятните промени в законите за убежището и бежанците, за здравето и за здравното обезпечаване, с цел да могат всички украински жители със статут на краткотрайна протекция, хората с двойно поданство и българските жители, които идват от Украйна, да получават здравна помощ в размера и качеството, обезпечени и на българските жители.

Извършената до момента незабавна или планова здравна активност за бежанците от Украйна ще бъде платена на лечебните заведения, увери ръководителят на парламентарната здравна комисия доцент Антон Тонев.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР