AI пише домашни. AI рисува картини. AI оставя програмисти без

...
AI пише домашни. AI рисува картини. AI оставя програмисти без
Коментари Харесай

Паднали гиганти: AI вече е бил златна мина. Два пъти. И се е провалял

AI написа домашни. AI рисува картини. AI оставя програмисти без работа. AI открива медикаменти. Даже и да сте прекарали последните месеци в пещера, все по някакъв метод тематиката за изкуствения разсъдък най-вероятно е достигнала до вас. Ако се има вяра на по-ентусиазираните последователи на новите технологии, мислещата машина към този момент е измежду нас и ще промени напълно света, в който живеем.

Не е изключено да стане по този начин. Ето, да вземем за пример, в случай че не беше DALL-E 2, тази публикация нямаше да има толкоз хубава илюстрация. Важно е обаче да сме стъпили крепко на земята - същинската, а не виртуалната. AI за трети път през последните 70 години се стартира като решение на всевъзможни проблеми и последните два опита завършиха с отчаяние и банкрути.

Да, всичко ново е добре преправено остаряло.
 Най-добрите вероятни <a href=залози при изкуствения разсъдък " >
Най-добрите вероятни залози при изкуствения разсъдък

" Бумът, подхранван от изкуствения разсъдък, към момента не е балон "

AI: началото

Трудно е да приказваме за изкуствения разсъдък без да приказваме за блестящия английски математик Алън Тюринг. В края на 40-те и началото на 50-те капацитетът на компютрите към този момент стартира да се осъзнава на академично равнище и се появява въпросът " Може ли машината да мисли? ". Да, по това време тя е огромна колкото къща и извършва елементарни интервенции, само че е ясно, че в един миг ще може доста повече.

За Тюринг отговорът на въпроса е в сполучливата реплика - т.нар Тест на Тюринг не е нищо повече от инспекция може ли програмата да заблуди индивида, че поддържа връзка с различен човек. Това е определящо за парадигмата, в границите на която ще се развива AI през първите си десетилетия.
 Снимка 632942
Източник:

Както ще ви каже всеки добър магьосник, заблуждението се получава с минимално припокриване на действителност и нереалност. Т.е. машината може да е способна на доста по-малко, в сравнение с ние си мислим. Това, обаче, убягва на служителите от не едно и две западни ведомства.

Преводач от нули и единици

През 1954 година стартират първите опити в региона на машинния превод. Съвсем неслучайно демонстрациите са с две езика - британски и съветски. Макар да се употребява доста непретенциозен речник от 250 думи, нововъведението стига и до националните всекидневници, а и до кабинетите в Пентагона.

Това е началото на Студената война, в Корея таман са завършили военните дейности и Съюз на съветските социалистически републики е догонил Съединени американски щати в нуклеарната и термоядрената конкуренция. Има голяма неизясненост какво се случва отвъд Желязната завеса, а един от дребното способи да се получи информация от открити източници са научните журнали. Бързото им превеждане от съветски обаче е сложна и скъпа задача и в този миг всички поглеждат към компютъра.
 Снимка 632940
Източник:

Излива се голямо финансиране - за машинен превод, само че и за други разработки с евентуално военно приложение.

Всъщност, по това време (1956 г.) за първи път е употребен и терминът " Изкуствен разсъдък ".
 Съединени американски щати налива милиони в изкуствен интелект, който да форсира научните открития в нуклеарната физика
Икономика №1 в света налива милиони в открития в нуклеарната физика

Търси се по какъв начин да се редуцира времевата линия за пробни открития в нуклеарната физика

Първата " зима "

60-те са интервал сред мъртвило и застой. Вече се чуват и съществени и аргументирани рецензии. Философът Хюбърт Драйфус дори съпоставя AI с алхимията и вижда съвпадения: " Ранен трагично огромен триумф на база представянето при елементарни задания или при работа с ниско качество при по-сложни, последван от намаляваща възвръщаемост на напъните, отчаяние, а в някои случаи - и скептицизъм ".

Самите основатели на тогавашните стратегии за машинен превод считат, че са постигнали съвсем съвършена работа на софтуера си, само че действителната му приложимост се сблъсква със стена - ранните AI логаритми не могат да се оправят с играта на думи, фразеологизмите и вариращите съгласно подтекста.
 Снимка 632941
Източник:

Военните стигат до извода, че без хора няма по какъв начин да превеждат руската научна периодика. Да се върнем на Тюринг и фокусите - илюзията е най-силна тогава, когато би трябвало да замести тъкмо несъмнено късче от действителността. Опиташ ли се да я използваш оттатък това късче, шансът за неуспех е доста огромен.
 Какви в действителност са опциите и заканите, които основава AI?
Какви в действителност са опциите и заканите, които основава AI?

Изкуственият разсъдък може да удари по заплатите в някои специалности

От края на 60-те финансирането последователно стартира да понижава. Съкрушителният удар обаче идва от Англия. Там Британският съвет за научни проучвания разгласява през 1973 година просторен отчет за използваемостта на изкуствения разсъдък - т.нар отчет " Лайтхил " по името на създателя си.

Той разгромява AI разработките, като твърди, че досега нито една не е довела до резултатите, които изследователските екипи са обещавали, а точно машинният превод е бил най-голямото отчаяние ( " там големи суми бяха изхарчени с доста малко приложим резултат " ).

Джеймс Лайтхил пази тезата, че AI пада жертва на т.нар комбинаторна екзплозия - това, което на първата най-проста стъпка наподобява просто, доста бързо се трансформира в задача с неизброимо доста вероятни отговори.
 Бизнес и учени с отворено писмо: AI е мощ на положителното, няма да ни избие
Бизнес и учени с отворено писмо: AI е мощ на положителното, няма да ни избие

По-рано се появиха апели развиването на изкуствения разсъдък да продължи чак след въвеждането на световни регулации

Това, което той реализира в политическите и университетските среди, измежду необятните национални маси прави Джоузеф Вайзенбаум, основателят на първия чат бот - Eliza. През 60-те професорът от MIT стартира да гледа все по-критично на ентусиазма да се делегират от ден на ден пълномощия на изкуствения разсъдък и намерено се афишира против огромните и спонсорирани от държавното управление AI разработки. Нарича компютъра " дете на армията ".

Години наред огромните фундаментални проучвания в областта на изкуствения разсъдък не получават огромно финансиране. След прекомерно великодушните обещания, " зимата " идва.

Да влязат специалистите

През по-голямата част от 70-те научната активност е най-вече в областта на приложния изкуствен интелект. Според някои от откривателите капацитетът на AI е останал неосъществен поради прекомерно скромните благоприятни условия на компютрите през 60-те. Една декада по-късно, продуктивността на машините е доста по-добра.

Така при започване на 80-те ползата към AI се завръща. Този път ангажираните с него научни кръгове работят с доста съответна посока - намиране на комерсиално приложение на изкуствения разсъдък.
 Гневни реакции, откакто бизнесмен се похвали по какъв начин е съкратил 90% от значим екип поради AI
Гневни реакции, откакто бизнесмен се похвали по какъв начин е съкратил 90% от значим екип поради AI

Опасенията на специалистите стартират да се трансформират в действителност

На първа линия излизат т.нар експертни системи. Те комбинират богата картотека от информация (събрана от специалистите в дадената компания или сфера и дигитализирана) и набор от правила, по отношение на които да се дава отговор на запитвания в свободен текст или непосредствено да се правят дейности. Това не е доста по-различно от метода, по който мнозина и през днешния ден употребяват ChatGPT.

Повечето всеобщи компютри в зората на 80-те нямат нужната продуктивност, с цел да могат да работят на тях сходни системи. Така след софтуера идва и хардуерът - Lisp машините. Това са доста мощни и скъпи работни станции, основани особено за разработка и потребление на стратегии, написани на усъвършенствания за AI език Lisp.
 Снимка 632943
Източник:

Експертните системи са стартирани в сфери като финанси, медицина, академична активност. Различни компании ги продават на база едни и същи мощни страни като опцията цялото знание на компанията да се цифровизира и употребява 24/7 и образното редактиране на информацията и разпоредбите за потреблението ѝ.

Втората " зима "

Обратната страна на медала обаче е забележима първо за доста учени, а по-късно и за клиентите - експертните системи в действителност имат релативно тясна експертиза. Те познават света единствено в границите на строгите си правила и не чак толкоз изчерпателните си осведомителни масиви.

Именно " познанието " и " възпитанието " се оказват сложни за поддържане и възобновяване. Първоначално е нужно доста положително планиране на системата, която се гради от нулата и рядко е съвместима със съществуващата IT инфраструктура.

След това месеци наред се събират експертиза и правила за използването ѝ. Комплексните задания изискват толкоз доста условия и подусловия, до момента в който в един моменрт не става на процедура невероятно да се поддържат с благонадежден резултат. А несъмнено желаете AI докторът да ви диагностицира надеждно.
 5 компании за AI на фокуса на вниманието на хедж фондовете
5 компании за AI на фокуса на вниманието на хедж фондовете

Променя ли се светът, какъвто го познаваме?

Експертните системи са типичен образец за идея, която като първообраз в университета е обещаваща, само че в действителния живот е на ръба на това да бъде неизползваема.

На всичкото от горната страна, към края на 80-те персоналните компютри към този момент са по-мощни от Lisp машините и няколко пъти по-евтини. Така след следващата порция неизпълнени обещания, пазарът на AI програмен продукт и хардуер " катастрофира " още веднъж - за близо 10 години.

Сега ще бъде ли друго?

Новата AI тресчица стъпва на софтуерни и научни пробиви от последните 15 години. Машинното образование е доста по-гъвкаво от ръчното въвеждане на правила, а съгласно множеството специалисти езиковите модели ще се развиват в посока на ефикасна работа на дори най-скромен хардуер.

Значи ли това, че третата " зима " на изкуствения разсъдък ще ни се размине? Рано е да се каже. И този път виждаме нездрави упования към системи, които към момента се оправят най-добре с леките задания. Това, на което към момента не сме станали очевидци, е достигането на тавана на опциите на технологията, с която разполагаме.
 Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена
Шеф на компания за изкуствен интелект: Това ще бъде най-големият балон на всички времена

Според него общият размер на нужните вложения в изкуствен интелект евентуално ще бъде $1 трилион

И при двете по-ранни " зими " това се случваше преди постигането на заложената цел - ефикасен машинен превод или генерирането на надеждни експертни оценки. Именно това отприщи и скептицизма, за който Драйфус приказва преди 60 години. В настоящия случай като че ли не е изцяло ясно какво желаеме да реализираме с AI. Ако нямаме точна цел, рано или късно технологията отново ще ни разочарова. И ще пристигна " зима " №3.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР