Агенция Пътна инфраструктура“прекрати договора с дружеството БГ НОВА“, поддържащо републиканските

...
Агенция Пътна инфраструктура“прекрати договора с дружеството БГ НОВА“, поддържащо републиканските
Коментари Харесай

АПИ прекрати договора с фирмата, поддържаща републиканските пътища в област Бургас

Агенция „ Пътна инфраструктура “прекрати контракта с сдружението „ БГ Народоосвободителна въстаническа армия “, поддържащо републиканските пътища в област Бургас.

Крайната мярка е подхваната заради редовно несъблюдение в период и с нужното качество на предоставените действия, поети по контракт от 9 ноември 2022 година, свързани със зимното поддържане и възстановителни работи при спешни обстановки по републиканските пътища на територията в региона.

Последният образец е от 18 и 19 ноември 2023 година, когато сдружението макар многократните опити на възложителя, дадените инструкции и условия да се подхващат нужните съответни дейности за поддържане на републиканските пътища в Бургаска област и да се обезпечи безвредното пътешестване на водачите при зимни условия, останаха без резултат. Това докара до затваряне на пътни сектори и блокирането на съществени пътни артерии като път I-9 Обзор - Слънчев бряг - Бургас, път I-9 Бургас - Малко Търново, път III-208 Провадия - Айтос, път III-906 Оризаре - Каблешково през Дюлински проход и път III-6009 Миролюбово - Каблешково. Дружеството не е предоставило на Възложителя в регламентирания период и Оперативен проект за зимно поддържане на пътищата.

Съществени пропуски и забележки в осъществяване на договорните задължения са установени при снегопочистващите и поддържащи действия и през предходната зима. На сдружението неведнъж са налагани неустойки и корекции в стойностите на дейностите за зимно поддържане. Корекции са направени и в стойностите за зимно поддържане заради липса на минимално изискуеми материали за зимно поддържане; неизвършвани, според условията ежедневни обходи на пътните участъци; несвоевременно монтиране на GPS технология за следене и надзор на снегопочистващите машини; заледени и необработени сектори и други.

Пропуски се регистрират и във предоставените действия за възстановителни работи при спешни обстановки на републиканските пътища след проливните превалявания и наводненията на 4 и 5 септември 2023 година в област Бургас. Срокът за осъществяване на аварийно-възстановителните действия е бил 27 октомври т. година поради началото на зимния сезон. Към 20 ноември т. година не са изпълнени 35% от предоставените действия.

С оглед прекратяването наДоговор №РД-37-87/09.11.2022 година сдружеството „ БГ Народоосвободителна въстаническа армия “Агенция „ Пътна инфраструктура “ подхваща нужните дейности за осигуряванена зимно поддържане и възстановителни работи при спешни обстановки по републиканските пътища на територията на ОПУ БУРГАС “, по реда на член 79, алинея 1, т. 4 от Закона за публичните поръчки. Този текст от Закон за обществените поръчки разрешава при съществуване на изключителни условия да се подхващат незабавни дейности за сключването на нов контракт с различен реализатор, с цел да се обезпечи зимното поддържане на републиканските пътища в област Бургас.Прогнозната стойност на поръчката ще е към 12,4 млн. лева без Данък добавена стойност. До сключването на нов контракт отстраняването на аварийно-възстановителни обстановки ще се обезпечава от чиновниците на ОПУ-Бургас.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР