Агенция Пътна инфраструктура“ избра изпълнител за основния ремонт на Дунав

...
Агенция Пътна инфраструктура“ избра изпълнител за основния ремонт на Дунав
Коментари Харесай

АПИ избра изпълнителя на ремонта на „Дунав мост“

Агенция „ Пътна инфраструктура “ избра реализатор за главния ремонт на „ Дунав мост “ при Русе. Дейностите ще се правят от ДЗЗД „ Дунав мост “, в което вземат участие „ ГБС – Инфраструктурно строителство “ и „ Пътинженеринг “ против над 37.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Ценовото предложение на консорциума надвишава прогнозната стойност с малко над 16.5 млн. лева

Припомняме, че индикативната стойност на търга, който бе разгласен в края на август, бе малко над 20.8 млн. лева без Данък добавена стойност. Още в документите обаче бе записано, че тя не е пределна, т.е. може да бъде надскочена. В процедурата предложения подадоха три консорциума:
ДЗЗД „ Дунав мост “, с участници „ ГБС – Инфраструктурно строителство “ и „ Пътинженеринг “ – ценовото им предложение е над 37.3 млн. лева без ДДСДЗЗД „ Данубиус “, с участници „ ОРС – Инфраструктура “ и „ Автомагистрали – Черно море “ – тяхната оферта бе най-висока – над 47.8 млн. лева без ДДСДЗЗД „ ПБ Дунав мост 2023 “, с участници „ Парсек Груп “ и „ БГ Ленд Ко “ – тяхното ценово предложение бе най-ниско – малко над 21.8 млн. лева без ДДСКласирането
Решението за избор на реализатор е подписано на 15 ноември от ръководителя на АПИ Ясен Йорданов. На първо място е класиран ДЗЗД „ Дунав мост “, на второ – ДЗЗД „ Данубиус “, макар че препоръчаната оферта надскача прогнозната стойност на поръчката с над 50%.

Консорциумът, подал най-ниската оферта – ДЗЗД „ ПБ Дунав мост 2023 “ – е отхвърлен от надпреварата, защото Комисията не е приела обосновката му за очевидно по-благоприятната цена по отношение на останалите две предложения, излиза наяве от протокол на Комисията. Документът е качен в Регистъра за публични поръчки на 15 ноември, откакто е направен и формиран на 26 октомври. През последната година и половина Пътната организация закупи табиет да не качва регулярно и редовно документите по търговете, които организира.

ДЗЗД „ ПБ Дунав мост 2023 “ аргументира по-благоприятното си ценово предложение с няколко претекста:
Висококвалифициран механически и изпълнителски личен състав с богат опит в осъществяването на пътни обекти, което води до по-голяма продуктивност и надлежно по-ниска цена;Наличие на тежкотоварни коли, които да транспортират материалите;По-голяма част от ремонта на пътното платно да се извърши по технология на „ Студено преработване “.
Комисията обаче не приема обосновката, защото смята, че са налице пропуски, които се отразяват върху нейната цялост и обективност, както и че липсват доказателства за изказванията на участника. Именно поради това го предлага и за премахване.

В обосновката са налице несъгласия, несъответствия, и субективни изказвания на участника, които остават недоказани и голословни “, показва Комисията.
Ремонтните действия
Основният ремонт на оборудването е планувано да продължи 730 календарни дни, или тъкмо 2 години. Дейностите се финансират от бюджета на АПИ. Гаранционният период на ремонта е 6 години.

Общата дължина на сектора на българска територия е 1.057 км. Основен ремонт на оборудването не е юридически отпреди повече от 20 години, когато са укрепени фугите. През 2011 година е заменена хидроизолацията и асфалтовата настилка.

Сега техническият план планува главен ремонт на оборудването, цялостна замяна на асфалтовата настилка, на панелите, хидроизолация, нови защитни огради, ограничаващи системи, маркировка и т. н.

При осъществяването на ремонтните действия няма да се стопира напълно придвижването по „ Дунав мост “, само че сигурно ще бъде извънредно затруднено поради тежкотоварният трафик, който минава. Предвидено е придвижването да се реализира в едното платно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР