Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка – консултант на държавната

...
Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка – консултант на държавната
Коментари Харесай

Световната банка ще помага за определяне на тол таксите

Агенция „ Пътна инфраструктура “ и Световната банка – съветник на държавната пътна администрация за въвеждането на тол системата, провеждат конгрес по отношение на въвеждането на тол системата на 5 декември в София. Срещата е в границите на публичното разискване на плана на цена на тол таксите, което продължава до 16 декември.

Експертите от банката подкрепят администрацията при установяване на обсега за таксуване с тол на пътната мрежа и размера на цените . Пред участниците във форума проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на АПИ, ще показа философията и същността на електронната система. Експерти на Световната банка ще показват най-хубавите европейски и международни практики при въвеждането на тол таксуването, правилата за установяване на цените у нас и по какъв начин те ще се отразят на цените на стоките от първа нужда и на автобусните билети. Ще бъде показан и моделът на действие на националните снабдители на услуги и на доставчиците на декларирани данни като сътрудници на АПИ в тол таксуването.

Първоначалният обсег на пътната мрежа, за която ще се заплащат тол такси, е 6 050 км, което значи, че за останалите 14 000 км., за които в този момент камионите и рейсовете заплащат винетна такса, няма да дължат нищо. Предлага се да се таксуват единствено 796 км автомагистрали, 2 322 км пътища първи клас и 2 932 км пътища втори клас от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа.

Проф. Олег Асенов изясни, че при автобусните транспорти най-голямото нарастване ще е за маршрута София – Варна и то при приемане, че пасажерите са приблизително 20 на брой. Тогава повишаването на цената на билета е с 96 ст. Това е прогноза, която приема, че превозвачите ще трансферират всички транспортни разноски върху крайния консуматор. Методиката на Световната банка, съгласно която са правени плановете, е употребена и в Германия, Словакия и Полша и е потвърдила точността си.

" Възможно е транспортният бизнес да се преориентира, тъй че да стане по-ефективен. В Германия, да вземем за пример, след въвеждането на тол системата, бяха основани дистрибутивни центрове, от които превозването на стоките става на по-къси дистанции, описа той. И напомни, че пазарът е най-хубавият регулатор. В последна сметка конкуренцията ще дефинира цените, само че е допустимо в първите шест-осем месеца някой да опита да „ тества пазара “ с по-високи цени ", позволи проф. Асенов.

Цените на винетните такси за 2020 година за леки и тежки коли ще останат същите като за 2019 година Леките коли ще продължат да заплащат за прилагане на платената пътна мрежа на база време, до момента в който транспортните средства с обща механически позволена оптималната маса над 3,5 т ще преминат от винетки на тол такси най-късно от 1 март 2020 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР