Агенция Митници разкри схема за избягване на мита и ДДС

...
Агенция Митници разкри схема за избягване на мита и ДДС
Коментари Харесай

Вносители на автомобили лъжат за повреди заради ДДС и мито

Агенция " Митници " разкри скица за отбягване на мита и Данък добавена стойност при импорт на коли, оповестиха от институцията.

Директорът на Агенция " Митници " Павел Тонев е разпоредил инспекция на декларирането на коли от трети страни за интервала от 1 януари 2019 година до 1 юни 2021 година във всички митнически институции.

Поводът са открити случаи на допускане за свободно обращение (внос) в митнически институции в структурата на Търговско дружество Южна морска на първокласни леки коли, за които е установено, че са декларирани и признати мощно занижени митнически стойности за отбягване заплащането на мито и Данък добавена стойност.

С цел оправдаване приемането на митническа стойност до 10 пъти по-ниска от действителната на аукциони и търгове, в огромна част от случаите колите са разказани като " аварирали ", " развалени ", " дефектирали ", " наводнени ", " ударени от градушка " , както и " с механични проблеми " и други, които не са забележими и се потвърждават само с техническа експертиза.

Констатирани са случаи, в които при митническото оформяне е прилаган снимков материал на аварирали коли, само че в хода на инспекцията е открито, че те не дават отговор на действително показаните пред митническите институции.

 Снимка: Агенция "Миници "

 Снимка: Агенция "Миници "

До сегашния миг в Търговско дружество Южна морска са открити 29 сходни случая, като по предварителни данни избегнатите мито и Данък добавена стойност за тях са в размер над 220 000 лева

 Снимка: Агенция "Миници "

В удостоверение на горното са и арестуваните на 5 юни т. година три първокласни автомобила, разказани по документи като аварирали. При инспекцията, осъществена от възобновения състав на Министерство на правосъдието " Пристанище Бургас Център ", е открито, че по колите няма никакви следи от произшествия, а заявените стойности не подхождат на положението им.

Възложената от шефа на Агенция " Митници " инспекция ще завърши при започване на юли, а по-късно дейности ще бъдат подхванати и от възобновената с новия Устройствен устав на Агенция " Митници " дирекция " Последващ надзор "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР