Агенциите за недвижими имоти очакват продажбите на жилища да се

...
Агенциите за недвижими имоти очакват продажбите на жилища да се
Коментари Харесай

Брокерите на Острова са оптимисти за раздвижването в пазара на жилища

Агенциите за недвижими парцели чакат продажбите на жилища да се възстановят след внезапното понижаване на търсенето през 2023 година

Това сочат данни на Кралския институт на лицензираните оценители (Rics), съгласно които упованията за годишните продажби са скочили с 10% сред ноември и декември, достигайки 34%.

В същото време индикаторът на Rics за броя на запитванията от нови купувачи е -3% през декември, което е доста усъвършенстване по отношение на ноемврийската стойност от -13%, добавя Euronews.

Показателят за контрактуваните продажби на жилища също се покачва до -6% предишния месец, което е най-високото равнище от март 2022 година насам.

Тези данни значат, че новодоговорените продажби и запитванията от нови купувачи към момента понижават, само че темпът на спад се забавя.

" Подкрепено от облекчаването на лихвените проценти по ипотечните заеми напоследък, търсенето от купувачите към този момент се стабилизира и се чака това да докара до леко възобновяване на размера на жилищните продажби през идващите месеци. ", счита старши икономистът на Rics Тарант Парсънс.

В отчета се отбелязва още, че са нужни приблизително 18 седмици за привършване на продажбата на жилище спрямо 20 седмици през септември 2023 година

Спад на цените на жилищата през ноември

Службата за национална статистика на Обединеното кралство (ONS) разгласява данни за цените на жилищата през ноември, като те демонстрират най-резкия спад на цените, следен от повече от десетилетие.

Средната цена на жилище се е свила с 2,1% до ноември 2023 година спрямо записания през октомври годишен спад от 1,3%.

Докато през ноември 2022 година междинната цена на къща в Обединеното кралство е била 291 000 паунда (339 000 евро), то презноември тя е коствала с 6 000 паунда по-малко (285 000 евро).

В Североизточния район се следи минимален спад на междинните цени на жилищата през 12-те месеца до ноември (с 0,4%), до момента в който в Лондон се следи максимален (с 6%).

Въпреки това столицата към момента остава най-скъпото място за живеене в Обединеното кралство със междинна цена на жилищата от 505 000 паунда през ноември 2023 година

Защо жилищата поевтиняват?

Спадът на цените на жилищата беше провокиран от скока на лихвените проценти, който увеличи разноските по заемите и понижи търсенето от страна на купувачите.

Преди решението на Английската централна банка да задържи лихвените проценти на равнище от 5,25% през септември Обединеното кралство стана очевидец на 14 поредни покачвания на лихвените проценти, което значи, че вноските на хората с променливи ипотечни заеми скочиха.

През 2024 година обстановката с ипотечните заеми се трансформира, откакто редица кредитори понижиха офертите си за ипотечни заеми с закрепен лихвен % при започване на януари. Според данни, оповестени в сряда от компанията за недвижими парцели Rightmove, настоящият междинен лихвен % по ипотечен заем с закрепена рента за пет години е 4,79%, което е спад по отношение на 4,94% предходната седмица.

При разглеждане на двугодишните закрепени лихвени проценти Rightmove заяви, че междинната договорка е 5,10%, което е спад по отношение на 5,28% през миналата седмица.

Много анализатори се надяват на по-нататъшно усъвършенстване на жилищния пазар в Обединеното кралство, защото стабилизирането на главния лихвен % покачва доверието на купувачите.

Въпреки това, е значимо да се означи, че доста притежатели на жилища в действителност означават нарастване на лихвените проценти по ипотечните си заеми през тази година. Това е по този начин, тъй като срокът на техните контракти с закрепени лихвени проценти, подписани преди повишението на лихвените проценти, към този момент изтича.

Не бива да забравяме, че данните на Rics са събрани преди публикуването на декемврийските данни за инфлацията в Обединеното кралство, която ненадейно доближи 4%.

Това закъснение на инфлацията може да отсрочи периодите за понижаване на лихвените проценти, да понижи доверието на пазара и да задържи ипотечните лихви по-високи за по-дълго време.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР