Агенти на турското разузнаване МИТ са ликвидирали ключов боец на

...
Агенти на турското разузнаване МИТ са ликвидирали ключов боец на
Коментари Харесай

Агенти на турското разузнаване МИТ ликвидираха ключов лидер на кюрдската ПКК -

Агенти на турското разузнаване Разузнавателна служба на Турция са ликвидирали основен войник на кюрдската ПКК, който отговарял за региона на Кобане (Айн ал-Араб или Айнулараб) в Северна Сирия, заяви Анадолската организация. Убитият е Шахин Текинтанагач с позивна " Кендал Арменеца ". Според информация на турските медии, деятелят на ПКК  е забъркан в огромен брой терористични набези, осъществени в турските окръзи Агръ, Карс, Ван и Бингьол, като в част от тях е взел участие персонално.

Текинтанагач е бил разгласен за търсене отдавна като водач за Кобане в ПКК/СЗН (Турция преглежда Кюрдската работническа партия (ПКК) и сирийските Сили за отбрана на народа (СЗН) като две разклонения на една и съща организация). След локализирането му, сътрудници на Разузнавателна служба на Турция са провели сполучлива интервенция на 20 юли и са съумели да унищожават Кендал Арменеца. 

Турските управляващи отдават огромно значение на ликвидирането на Шахин Текинтанагач, защото кюрдът персонално е бил забъркан в убийството на майор Кулаксъз Хован, регионален пълководец на жандармерията в Муш през 2015 година. Оттогава Разузнавателна служба на Турция и жандармерията заловиха и осъдиха или убиха всички участници в нападението против Хован, последният в листата за възмездие беше Кендал Арменеца, показват турските медии.

Силите за сигурност чакат, че гибелта на Текинтанагач ще породи разцепление измежду членовете на ПКК преди възможна интервенция на Турция в Сирия. Турция заяви през май, че възнамерява нова военна интервенция в Северна Сирия за елиминиране на терористичните закани за Турция откъм южните ѝ граници. Досега страната не е подхванала съответни дейности, само че редица изявления на публични представители демонстрират, че не се е отказала от проектите.

ПКК води въоръжена битка против турската страна от 1984 година и се преглежда като терористична организация от Анкара, Европейски Съюз и Съединени американски щати. Районът на Кобане се считаше за развъдник за терористични групи на ПКК.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР