Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от

...
Африканскатa чума по свинете вече е на броени километри от
Коментари Харесай

Африканската чума е на броени километри от България

Африканскатa чума по свинете към този момент е на броени километри от България. Последното огнище е в региона на румънския град Кълъраш, на 15 км от Силистра, съобщи Българска национална телевизия.
От Министерството на земеделието и храните оповестиха, че оградата по границата ще бъде приключена до края на идната седмица. А ловните сдружения в страната са подготвени да взимат проби от всяко отстреляно животно.
Всяка дива свиня, която стане обект на лов или бъде открита в безпомощно положение, ще се изследва освен за трихинелоза, само че и за рисковото екзотично заболяване.
В пазарджишкото ловно рибарско съдружие към този момент разполагат с комплектите за взимане на проби за проучване на африканската чума по дивите прасета.
Двама души от всяка ловна дружинка са инструктирани по какъв начин да събират материал за проучване. Заболяването не е рисково за индивида, само че може да го трансформира в предявител на устойчивия вирус.
" Един комплект съставлява резервоар, в който би трябвало да бъде взета тъкан, също така има спринцовка, с която се взима кръв и тя да бъде предоставена за проучване, има ръкавица във всеки един от комплектите ", съобщи Спас Спасов, СЛРД „ Сокол 1893 " - Пазарджик.
За да се ограничи заплахата от заразяване и на дивите и на питомните свине отстреляната норма на множеството сдружения в страната тази година е увеличена.
В пазарджишкото съдружие би трябвало да бъдат отстреляни по проект 490 диви прасета.
В България към този момент няма регистриран случай на африканска чума. Очаква се самостоятелния лов на дива свиня да се засилва при започване на септември. А оградата по границата с Румъния ще би трябвало да потвърди своята успеваемост в размножителния интервал на животните през октомври.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР