Африканска чума по свинете е открита в 24 проби от

...
Африканска чума по свинете е открита в 24 проби от
Коментари Харесай

Африканска чума по свинете върлува в 22 области

Африканска чума по свинете е открита в 24 проби от изследваните 400 от началото на ловния сезон - 1 октомври 2022 г.  Болестта върлува в 22 области, сред които и Пловдивска.  

От началото на годината от страната са постъпили над 3400 проби за лабораторен разбор, при което са установени 360 положителни диви прасета, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните. 



Европейският орган за сигурност на храните (ЕОБХ) започва за трета година огромна акция за повишение на осведомеността по отношение на африканската чума по свинете (АЧС). Кампанията, ориентирана към югоизточния район на Европа, се организира в осемнайсет страни: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Естония, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Черна гора, Чешка република, Хърватия. Кампанията е ориентирана към хора, които влизат в контакт с домашни и диви прасета, по-специално свиневъди, ловци и ветеринарни лекари. Кампанията има за цел да увеличи осведомеността по отношение на методите за попречване на разпространяването на АЧС, със съдействието на локални фермерски групи, ветеринарни организации, ловни сдружения и други съответстващи органи.

Африканската чума по свинете нанесе тежки вреди на промишленото свиневъдство в България и Европейски Съюз. От 2017 година насам над 2,3 милиона прасета са унищожени поради АЧС в Европа. През 2019 година в бранша у нас бяха наранени над 151 676 броя прасета и макар подхванатите ограничения епизоотичната конюнктура при започване на 2020 година още веднъж внезапно се утежни с нови огнища при домашните прасета. Още повече индиректните загуби при търговията с живи прасета и артикули от такива от засегнатите територии бяха големи.

През 2019 година установените огнища при домашните прасета (тип заден двор) бяха 44 на брой, а засегнатите животни - над 140 хиляди. През 2020 година страната ни регистрира двоен спад на интензитета на разпространяване на африканската чума по свинете спрямо 2019 година Динамиката на болестта при домашните прасета през 2020 година сподели спад с 45% на записаните огнища и с 46% по-малко наранени животни, за разлика от 2019 година

С решение на Министерския съвет ​в България е утвърден проект за надзор и попречване на разпространяването на болестта ​африканска чума по свинете в Република България за интервала 2021 - 2023 година

Припомняме, че африканската чума по свинете  е мощно заразно заболяване, което визира домашните и дивите прасета. Вирусът не съставлява опасност за хората, само че предизвиква обилни социално-икономически загуби. Областите, наранени от АЧС, търпят обилни финансови вреди заради загубата на животни, рестриктивните мерки за експорт на животни и месо и разноските за ограничения за надзор. Изкореняването на заболяването може да отнеме няколко години. Понастоящем в Европа няма утвърдени ваксини за АЧС, по тази причина превантивните ограничения са единственият метод да се спре разпространяването на тази смъртоносна болест. Едно огнище може да докара до унищожаването на огромен брой прасета, отглеждани във ферми в засегнатия регион. 

 

Димитър Михайлов, изпълнителен шеф на Асоциацията на свиневъдите в България: Незаконната търговия в интернет с свине процъфтява



 

От появяването на болестта в България през 2019 година над 170 000 прасета бяха наложително умъртвени, което съставлява към 25% от цялото поголовие в страната. Някои от свинефермите банкрутираха или притежателите им взеха решение да прекратят активност, а редица служащи бяха освободени, което е пагубно във високоспециализиран бранш  като свиневъдството, разяснява в изявление за standartnews.com Димитър Михайлов, изпълнителен шеф на Асоциацията на свиневъдите в България.

Понастоящем не се реализира задоволителен контрол върху присъединяване на частни лаборатории в проучването за африканска чума по свинете (главно що се отнася до проучването на свинете преди придвижване), което лимитира доверието в системата за контрол.



Видно е, че има прогрес от страна на контролните органи, само че за жалост, констатацията от страна на Европейска комисия, че е реализиран забележителен прогрес в битката с противозаконното развъждане на прасета в персонални стопанства, не е напълно вярна и това е видно в обществените мрежи, където непрекъснато има разгласи за продажба на животни от разнообразни категории, което е безусловно нелегално, а от предложенията излиза наяве, че отглеждат доста повече от законно позволените 3 свине. По информация в България те са към 50 000 прасета. Недоразбирането на този проблем от избрани обществени групи, неналичието на биосигурност и обикновени хигиенични правила в подобен тип стопанства подлага на риск прехраната на цялото население.

 В момента секторът изпитва усложнения вследствие на отрицателни трендове като пренасищане на вътрешния пазар на Европейски Съюз заради високи равнища на произвеждане и спирания на износа. Резултатът е, че цените на кланичните трупове на прасета са на най-ниското си равнище от десетилетие.

В страните от Европейски Съюз понижението на производството през актуалната година варира сред 8-12%, а прогнозата на Европейската комисия е производството на свинско месо в България през 2022 година да намалее с 8 %. Самото заболяване е обвързвано с огромна динамичност и непредвидимост в посоката и скоростта на разпространяване, което допуска осъществяване на непрекъснат непоколебим контрол над популацията на свинете - диви и домашни. 

От началото на тази година до началото на август са установени 2 огнища във ферми, вид заден двор, и 236 случая на АЧС при диви прасета. Тенденцията е разпространението на заболяването да понижава на територията на страната, само че това никога не би трябвало да ни успокоява. За страдание, в прилежаща Румъния болестта продължава да се популяризира прогресивно, което е причина за нови случаи на транспорт на вируса в България.

Единственият метод за ограничение на разпространяването на болестта е тотално заличаване на инфектираните и контактните животни в засегнатите територии и използването на строги ограничения за надзор. В началото на появяването на болестта в индустриални ферми у нас имаше незадоволителна осведоменост, само че след към този момент съвсем тригодишен опит смятам, че фермерите са наясно с главните вектори на разпространяване и са взели и съблюдават нужните ограничения. Ако има нещо позитивно от това заболяване, това е по-добрата дисциплинираност, което се отразява позитивно и в доста други аспекти на производството.

АЧС, в композиция с някои други фактори, оказва тежко въздействие върху свиневъдството и без твърда поддръжка от страна на страната цялостен един дял от стопанската система може да бъде маргинализиран.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР