АЕЖ: Терзиев отказа достъп до записите от камерите от вечерта

...
АЕЖ: Терзиев отказа достъп до записите от камерите от вечерта
Коментари Харесай

АЕЖ: Терзиев отказа достъп до записите от камерите от вечерта на протестите в София


АЕЖ: Терзиев отхвърли достъп до записите от камерите от вечерта на митингите в София. Кметът на столицата Васил Терзиев е отказал да даде на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) записите от камерите на общината от региона на конфликтите по време на футболната среща България – Унгария,
оповестяват от АЕЖ на уеб страницата си.
АЕЖ – България изиска от Терзиев достъп до записите от камерите за видеонаблюдение от региона на Националния стадион, Министерството на спорта и регионите на ул. “Гурко ” и “Граф Игнатиев ” от вечерта на 16 ноември, когато при конфликти сред полиция и протестиращи футболни последователи бяха ранени десетки жители.
Поне девет журналисти пострадаха
от полицейско насилие или правата им бяха нарушени от полицията. Поискахме достъп до записите, с цел да правим лично следствие на тези случаи. Смятаме, че не е редно, когато правата на публицисти и жители са нарушени, полицията да е единствената, която се ревизира сама.
Общината акцентира в претекста за отхвърли си,
че в обсега на записите попадат доста лица, включително и деца, и съгласно юристите на администрацията, в случай че даде видео материалите на АЕЖ, това би могло да бъде неправомерна обработка на персоналните данни на тези хора.
АЕЖ внесе ново искане за достъп до записите.
„ Случаят на безпрецедентно насилие срещу жители и публицисти не трябва да се оставя без уместно следствие, понасяне на отговорност от отговорните и ограничения за попречване на сходни практики в бъдеще.
Общественият интерес несъмнено
е да бъде извършено без значение журналистическо следствие. Хората, попаднали в обсега на видеонаблюдението, са били на обществено място. Повечето от тях са взели участие в обществено събитие. Голяма част от тях попадат и в фрагментите на множеството медии, които предават директно от митинга “, се показва в позицията на АЕЖ.
„ Решихме да желаяме от Столична община
 да гледаме фрагментите при тях, в центъра за видеонаблюдение. Самото гледане изключва следваща обработка на персоналните данни и по този начин Общината няма да може да се мотивира с Регламента на Европейски Съюз (GDPR) и със Закона за отбрана на персоналните данни, с цел да ни откаже.
Надяваме се този път да получим
бърз отговор от кмета Васил Терзиев, така като ако се съблюдава оптималният период от 14 дни, ще навлезем в интервала на коледните празници, когато ще е мъчно да се извърши прегледът на записите на територията на общината “, допълват от АЕЖ.
Сигнал за полицейското принуждение против
публицисти в България вече е публикуван на Платформата за сигурността на публицистите към Съвета на Европа. Сигналът е подаден от две интернационалните организации – “Репортери без граници ” и Международния институт за пресата (IPI). В сигнала се цитира Асоциацията на европейските публицисти – България. Българските управляващи са получили период до 1 март 2024 година да отговорят какво са подхванали по сигнала.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР