Адвокатът на осъдения опозиционен политик и журналист Владимир Кара-Мурза -

...
Адвокатът на осъдения опозиционен политик и журналист Владимир Кара-Мурза -
Коментари Харесай

Адвокатът на Кара-Мурза, Навални и Немцов напусна Русия заради заплаха от преследване

Адвокатът на наказания опозиционен политик и публицист Владимир Кара-Мурза - Вадим Прохоров , e напуснал Русия поради опасността от гонене. Той заяви той в изявление за съветската работа на " Гласът на Америка ", снимано във Вашингтон.

" Няколко дни преди оповестяването на присъдата [на Кара-Мурза] напуснах Русия. Засега се намирам отвън страната. Както прокурорът, по този начин и съдията на разнообразни учредения обявиха, че е належащо освен да ме изключат от адвокатската гилдия, само че и да обмислят опцията за формиране на наказателно произвеждане ", сподели Прохоров.

Той посочи, че е получил предизвестие и посредством политик за възможен интерес от страна на един от заместник-главните прокурори, който се занимава със случая на " Кара-Мурза ".

Според него Русия е почнала офанзива освен против публицистите, само че и против юристите.

Вадим Прохоров е защитавал и други опозиционни политици -, който излежава 11-годишна присъда в наказателна колония,, който през декември предходната година беше наказан на 8 години затвор, както и убития през 2015 година в Москва. Адвокатът участваше и в инициативната група за издигане на съветския бизнесмен в заточение за народен представител в Държавната дума.

На 17 април Владимир на 25 години затвор по обвинявания в разпространяване на " подправени вести " за съветската войска, присъединяване в активността на " нежелана организация " (тази на Ходорковски) и държавна измяна. Освен това в продължение на 7 години след излизането си от пандиза той няма да има право да практикува публицистика.

" Г-н Борис Локтионов, прокурорът, категорично съобщи в речта си, в която изиска 25 години непоколебим тъмничен затвор, изтъквам: " Кара-Мурза е зложелател и би трябвало да бъде осъден ", сподели Прохоров.

Самият Кара-Мурза сподели, че " 25 години затвор е най-високата оценка, която може да получи ". " Значи направих всичко както би трябвало, освен че не се разкайвам, аз се гордея ", сподели опозиционерът.

Кара-Мурза е в съветската политика от повече от 20 години и е най-известен с това, че упорства за приемането на закона " Магнитски " в Съединени американски щати, който не разрешава на съветски чиновници, виновни за груби нарушавания на човешките права, да влизат в Съединени американски щати и замразява активите им.

Представители на повече от 40 страни желаеха Кара-Мурза да бъде освободен, а Държавният департамент на Съединени американски щати назова протичащото се в Русия ескалация на репресиите. Британският дипломат, на стълбите на Московския градски съд, разяснява, че делото е било преждевременно и непрозрачно.

Парламентарната асамблея на ОССЕ назова присъдата подигравка на правораздаване и съпостави процеса с процесите по времето на руския деспот Йосиф Сталин . Европейският съюз също прикани за незабавното освобождение на Владимир Кара-Мурза.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР