Адвокат Рена Стефанова е кандидат за депутат от коалиция от

...
Адвокат Рена Стефанова е кандидат за депутат от коалиция от
Коментари Харесай

Рена Стефанова: Единствената червена линия е тази, че не се коалираме с тези, срещу които се борим

Адвокат Рена Стефанова е претендент за народен представител от коалиция от партии “Продължаваме Промяната ”. Коалицията е с №9 в бюлетината, а Рена Стефанова е с преференция № 102.

- Здравейте, г-жо Стефанова! Последен ден от акцията, на следващия ден е ден за размисъл. Вие направихте ли си към този момент оценка за акцията?

Разбира се, че направих своята, а мисля че и всички, които вземат участие са я създали. Мисля, че този път ние подходихме по верния метод, като се стремяхме и бяхме всеки ден покрай хората. Не сме шумяли по медиите толкоз и не сме пропагандирали с нагледни материали. Искахме да приказваме с хората, да ги чуем и те нас да чуят.

- Войната в Украйна измести предизборния спор към външната политика, за жалост, най-малко съгласно мен, и значимата тематика за смяната, това, за което хората ви поддържаха на последните избори, сякаш липсваше. Важно ли е това към момента за хората и в случай че да, каква смяна желаят те и по какъв начин ще я реализираме?

Безспорно е значимо, тъй като външнополитическата конюнктура е значима, тя е определяща и за част от случвщото се у нас, само че никога не може да бъде център на акцията и политиката, на която и да е политическа партия, по този начин считам аз. Промяната, която се стремим да създадем на нашата страна е от една завладяна страна да стане една естествена страна, която се грижи за жителите и основава ясни правила, при които да работят и осъществят приходи. Тя в никакъв случай не е минавала на назад във времето. Ние сме готови да продължим това, което започнахме. Бяхме спряни, както знаете, по еден много вероломен метод.

- Защо падна държавното управление?

Чуват се доста отговори.

- Вашият какъв е?

Моят, като човек, който от самото начало работи интензивно в комисията за вътрешен ред и сигурност и в комисията за битка с корупцията, които бяха непрекъснати в Народното събрание, може би съм виждала някои от процесите по-отблизо, в сравнение с в зала или в обществото, считам че държавното управление падна, когато отказахме да платим на пътните строители доста повече в сравнение с струваше пътното строителство и когато Капитан Андреево беше завзето от страната и отнето от мафията. Всъщност явно задкулисието реши, че това е моментът, в който ние би трябвало да бъдем спрени, тъй като започваме да ставаме прекомерно рискови за тях.

- Бяха ли точни сметките за пътното строителство, тъй като знаем че цените започнаха да порастват доста напоследък?

Целта на това, което направихме, като взехме решение в Народно събрание, беше да се платят 50% от актуваните градежи до този миг, тъй като приехме, че колкото и да е надписвана сметката, жестоко казано все 50% коства това, което е направено. И за останалите 50% искахме да бъде направена проверка, тъй че да се види какво е вложено, какъв брой коства и в случай че фактически това, което е направено коства тези пари, те ще бъдат платени. Ако пък не коства ще бъде платено толкоз, колкото се откри по експертен път. Това не се случи, ние не го допуснахме, за жалост една от първите стъпки на служебното държавно управление беше да заплати тези сметки.

- България е една от най-бързотопящите се народи в Европа, а точно в този момент в тази предизборна акция не приказваме за демографския проблем, за обучение, за интеграционни политики за малцинствата. Признавам, че не съумях да прочета вашата стратегия, може би имате планувани политики.

Разбира се, че имаме, само че в действителност говоренето единствено по тези тематики години наред не даде резултат. Демографията се взема решение с естествена среда, в която младите да желаят да са в България, да раждат деца, надлежно те да израстват тук, да работят тук и да способстват за брутния вътрешен артикул на страната. А това става с естествена среда, с естествена правосъдна система, с обучение, което е привлекателно, само че и налично. И ние имаме ограничения в тази посока.

- Според правосъдния министър Крум Зарков страната е на път да влезе в спиралата на тежка конституционна рецесия, като основни органи на правосъдната власт да бъдат разпуснати поради отхвърли на Народното събрание да си свърши работата и не избра и квотата си във Висшия правосъден съвет. Днес слушах изявление с различен някогашен правосъден министър, който пък сподели, че и двама конституционни съдии също не могат да бъдат определени. Крум Зарков анонсира и революционната си концепция за промяна в антикорупционната комисия. Вие като експерт по какъв начин бихте коментирали това?

Първо за непопълнеите органи - и Висш правосъден съвет и Инспектрат и доста други. Не считам че е правилно да кажем, че Народно събрание, в частност 47-то не е поискало да попълни квотите в тези органи. Не се стигна до това, защото това не бе сложено на дневен ред не от нас, а от останалите участници в Народното събрание, с които не успяхме да реализираме единодушие. Знаете, че с цел да се повдигнат тези кандидатури и да бъдат гласувани, е належащо болшинство повече от 121 депутата. Тоест ние бяхме наясно, че нямаме болшинството да внесем и защитим която и да е кандидатура и това доверявайки се, че Има Такъв Народ към момента са сътрудници, а както се оказа те не са патньори. Тоест не става дума за отвод да се свърши работата, а за неспособност да се свърши. Надявам се това да не продължи в идното национално заседание. В този ред на мисли моля всички жители: “Много ви апелирам излезте и гласувайте, не се сърдете на политиците и не ги наказвайте като не гласувате, тъй като наказвате себе си по този метод ”. И ще продължа във връзка с така наречен конституционна рецесия от сътрудника Крум Зарков. Боя се, че Конституционния съд даде позволение по този въпрос, като одобри, че въпреки и с изминал мандат Висш съдебен съвет може да продължи да реализира активността си, до момента в който бъде избарн идващ. Това не го одобрявам за рационално и в унисон с конституцията позволение, само че то е реалност и както знаем правосъдните решения не се разясняват, те се извършват.Надявам се обаче, че в новия парламент ще има нужното болшинство, което да стартира работа по този въпрос, тъй като фактически голям брой държавни органи останаха непопълнени по такива аргументи. Що се отнася до концепцията на сътрудника Зарков за изменение на закона за противопоставяне на корупцията, това е концепция, която всички споделяме, виждам една по-екзотична устременост с присъединяване на Върховен касационен съд, на Върховен административен съд, само че това са неща, които следва да бъдат разисквани, като цяло страната ни страда, че действително разделяне на управляващите няма и няма контрола на една против друга власт. Това несъмнено би трябвало да се реши като проблем. Работим върху това, внесохме в правна комисия и мина на първо четене нашия план на закон, който несъмнено сме склонни да обсъждаме и несъмнено да поправяме сред първо и второ четене, по този начин както се договорим с нашите сътрудници. При всички случаи концепцията е да се направи проверяващ орган, който да се оправя с корумпираните на високите етажи на властта.



- А за какво разногласието за началник на КПКОНПИ беше вкаран към личността на един човек, а не по принцип?

Аз по-скоро мисля, че той по този начин беше вдигнат в общественото пространство, в действителност личността на господин Рашков, тъй като за него приказваме, в никакъв случай не е била определяща за това дали ще изберем нов началник на КПКОНПИ или няма да изберем. Тя беше посочена от нас като персона, на която имаме доверие. Съгласете се това е работа, която доста малко хора имат характера и устойчивостта да свършат. Безспорно човек би трябвало да е със здрави нерви и доста серизни позиции и морални устои.

- Един различен огромен проблем, който имаме в Русе с тировете. Доколко би могъл да получи своето позволение, в случай че България стане член на Шенген. Затова би трябвало несъмнено да оправим правосъдната система.

Съдебната система, а също и едни промени в закона за чужденците, които ние внесохме безусловно последните дни преди да бъде свален кабинета, които също бяха причина Шенген да се случи. Имам вяра, че в случай че образуваме работещо държавно управление, то закона е подготвен, той ще бъде импортиран още веднъж, и ще вървим в тази посока, това е с цел да влезем в унисон с европейските регулации да ги прилагаме. Разбира се, че в случай че влезем в Шенген нашата граница по различен метод ще се минава, контрола ще е по-различен, респективно и забавянето при прекосяване ще е по-различно. Аз смятам, че има какво да се работи по отношение на организацията на работа на Гранична полиция и Митница на Дунав мост и несъмнено прословутия буферен паркинг, който можеше да реши казуса. Като знам от кой момент са предоставени парите на Община Русе не знам за какво и до момента не е решен и не знам за какво се взема решение по метода, по който чета че се взема решение, само че това е друга тематика.

- В този ред на мисли какъв брой е значимо след 2-ри октомври да има образувано държавно управление? Готови ли сте да обсъждате цели, а не червени линии?

Изключително значимо е да има държавно управление, тъй като не може толкоз дълго страната да се ръководи от служебно държавно управление, за чиито дейности никой не носи отговорност. Ние в никакъв случай не сме поставяли червени линии. Единствената алена линия е тази, че не се коалираме с тези, против които се борим. Което не значи, че в случай че измежду депутатите от ГЕРБ, Движение за права и свободи и който щете, има хора, които биха подкрепили нашата политика, ние няма да приемем тяхната поддръжка. Но коалиция с ГЕРБ и Движение за права и свободи, съгласете се ние няма по какъв начин да създадем, тъй като желаеме да проверяваме това, което те са създали досега, да убедим обществото, че това няма да продължи, и че е доста значимо, когато някой е постъпил погрешно той да понесе последствията за тази си постъпка.

- Защото вие не казвате не на коалиция с ГЕРБ, казвате не на коалиция с Борисов.

Това към този момента значи не и на коалиция с ГЕРБ, тъй като все още ГЕРБ е Борисов.

- Дразни ли ви това /информация от вчера/, че интерконекторната газова връзка с Гърция получи акт 16, настрана и шефът на Булгаргаз Деница Златева разгласи, че от идващия месец, може би с над 30% ще падне цената на газта?

Няма какво да се нервирам, хубаво е че това се случва. Това че някой си го приписва като заслуга, която не е приключил, в тази ситуация е без значение. Важни са обстоятелствата и това, че ще имаме по-евтин газ.

- Поехте ли някакви съответни задания, които да извършите в идващото Народно събрание, в случай че русенци ви гласоподават доверие?

Проблемите на русенци не са доста по-различни, в сравнение с хората в цялата држава. Като цяло хората в действителност са обезпокоени от това, че средата не е добра- като правораздаване, като полиция, като път, като обучение. Хората желаят да тръгнем в една вярна посока и ние това го обещаваме. Ние по тази причина работихме тези 8 месеца и ще продължим да го вършим. Що се касае за Русе, нещо което е характерно е прословутата транспортна съгласуваност, която от една страна води до доста жертви по пътищата, въпреки това неналичието на такава е проблем за бизнеса в Русе и развиването на града. Това беше приоритет в предходното държавно управление, знаете че министър Събев направи първи крачки, и то съществени, в тази посока. Сега виждам, че към този момент е подписан меморандум сред българското и румънското държавно управление във връзка на втори мост над Дунав. Така че несъмнено, че ще продължим да работим в тази посока.

- Добре, поисквам ви триумф в неделя.

Благодаря.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР