Адвокат Божидар Колев от Софийска адвокатска колегия (САК) се е

...
Адвокат Божидар Колев от Софийска адвокатска колегия (САК) се е
Коментари Харесай

Адвокат се самопредложи за главен прокурор



Адвокат Божидар Колев от Софийска адвокатска гилдия (САК) се е самопредложил да взе участие в състезанието за избор на нов основен прокурор. Това стана ясно по време на съвещанието на прокурорска гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), прочетено в заявление от Огнян Дамянов .

В заявката юристът се аргументира, че има нужните качества, експертиза и опит да се включи в борбата за нов обвинител номер едно. Адвокатът обаче би трябвало да бъде припознат, с цел да се включи в борбата.

Малко преди този момент членовете на Висш съдебен съвет взеха решение, че Ясен Тодоров остава заместник-директор на Националната следствена работа (НСлС).

Припомняме, че преди 5 дни членовете на. Тогава кадровиците гласоподаваха с 12 гласа " За " и 4 гласа " срещу ". Изборът би трябвало да се състои в края на октомври- началото на ноември, съгласно признатия график за процедурата. В идващите седмици се чака да се предлагат претенденти за основен прокурор.

Магистратите от Висш съдебен съвет се схванаха и с една седмица напред да се реалокира хронограмата за месец юли за избор на нов основен прокурор. Кадровиците гласоподаваха с 10 гласа " За " и 5 гласа " срещу ".

Хронограмата за избор на нов основен прокурор планува:

На 4 поредни Пленума, ще могат да се вършат оферти за претенденти (както е известно, на такива имат право минимум трима от Прокурорската гилдия и министърът на правораздаването, б.р.);

3 август е крайният период за показване на концепциите на кандидатите;

8 август е срокът за издание на концепциите им;

До 19 септември би трябвало да се получат мнения за претендентите от Комисията по атестиране и състезания и Комисия " Професионална нравственос " ;

Обсъждане на отчетите на Прокурорската гилдия ще се състои на 21 септември;

Тогава и ще бъдат оповестени дата, час и място на чуване на претендентите и съгласно хронограмата това би трябвало да стане на 26 октомври 2023 година
 Прокурорската оставка на Гешев й идва ред другата седмица
Прокурорската оставка на Гешев й идва ред другата седмица

Прокурор подава оставка с минимум едномесечно предизвестие
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР