Администрацията на Владимир Путин е разработила план за превръщането на

...
Администрацията на Владимир Путин е разработила план за превръщането на
Коментари Харесай

Планът на Кремъл за Молдова: Инфилтриране на проруски партии и превръщане в лоялен сателит до 2030 г.

Администрацията на Владимир Путин е създала проект за превръщането на Молдова в съветски спътник още през есента на 2021 година по сходство на Беларус.

Стратегическият документ е написан в съдействие с Генералния щаб на съветската войска и главните служби за сигурност на Русия - контраразузнавателната ФСБ, Службата за външно разузнаване и ГРУ.

Изтеклият документ беше оповестен от журналистически консорциум, в който влизат естонската медия Delfi, шведският вестник Expressen, Център " Досие ", Kyiv Independent, Rise Moldova, Frontstory, VSquare, и немските Süddeutsche Zeitung, Westdeutscher Rundfunk and Norddeutscher Rundfunk.

Руската тактика за Молдова се концентрира върху " противодействието на опити на външни играчи, главно Съединени американски щати, Европейски Съюз, Турция и Украйна, да се намесват във вътрешните работи на Репубика Молдова, да ускоряват въздействието на НАТО и да отслабват позициите на Руската федерация ".

В документа се планува Молдова да бъде присъединена към Евразийския стопански съюз и Организацията на контракта за групова сигурност - московските разновидности на Европейски Съюз и НАТО.

Планът планува " обезвреждане " на всевъзможни дейности от страна на молдовските управляващи за изпъждане на съветското военно наличие в Приднестровието - сепаратисткия район, в който съветската войска поддържа марионетен режим.

Молдова е една от най-бедните страни в цяла Европа, популацията ѝ е към 2,6 млн. души, а от началото на войната в Украйна страната одобри 430 000 бежанци - повече по отношение на локалното население от всяка друга страна.

" Много от дълго време руснаците се пробват да създадат по този начин, че Молдова да не разполага със суверенитет във външната си политика ", споделя министър председателят на страната Дорин Речеан.

Молдовският проект е разграничен на три съществени глави:
политически, боен и защитителен сектор;хуманитарен сектортърговски и стопански бранш.
Всяка от тях съдържа съответни индикатори, които създателите на тактиката желаят да реализират в кратковременен, средносрочен и дълготраен проект - т.е. до 2022, 2025 и 2030 година

В последната година от проекта би трябвало да се стигне до " основаване на постоянни проруски групи за въздействие в молдовския политически и стопански хайлайф ".

За разлика от Беларус, където този проект работи съвсем безотказно - Молдова показва ясна ориентировка към Запада и поддържа Украйна против съветската военна експанзия.

През 2020 година за президент на Молдова беше определена и работила в Световната банка, преди да се върне в родната си страна.

През 2021 година прозападната Партия на действието и солидарността завоюва болшинство в Народното събрание и задейства процесите на интеграция в Европейски Съюз. Така Молдова получи статут на претендент за член на Европейски Съюз през лятото на предходната година дружно с Украйна. Обществената поддръжка за присъединение към съюза е 63% съгласно данни от ноември 2022.

Всичко това влиза в спор с истинските цели на Кремъл. Авторите на тактиката са се надявали, че в кратковременен проект ще може да се сътвори мрежа от неправителствени организации, които да пропагандират за развиване на руско-молдовските връзки, както и да се открие генерално консулство в град Комрат, столица на Гагаузката автономност в Молдова.

Паралелно с инфилтрирането на проруски настроения измежду елита на Молдова посредством увеличението на броя на " другарските " политически придвижвания в страната - Москва е считала да попречи на " румънизацията " на страната и да резервира образованието на съветски език.

Към 2023 година се планува определяне на съветския като един от главните езици в Молдова и гарантиране на наличието на съветски медии в страната. Един от главните принадлежности за икономическо въздействие се оказва експлоатирането на молдовската взаимозависимост от вноса на съветски артикули - преди всичко, от природния газ.

През октомври 2022 година " Газпром " редуцира доставките на газ до Молдова с 30%, като заплашваше да остави страната без гориво преди зимата. През декември обаче държавното управление задейства различен маршрут на доставки през Румъния, а част от горивото за страната идва и през българо-гръцкия интерконектор. Турция също оказва помощ за енергийните доставки до Молдова.

Междувременно, опозицията в страната провежда митинги против кабинета и президента Мая Санду с настоявания страната да заплати разноските на семействата за парно, ток и газ през зимните месеци - за всички молдовски жители.

Начело на популистките митинги застава партията " Шор " - евроскептична и русофилска организация, ръководена от олигарха Илан Шор.

Бизнесменът има извънредно противоречива известност в Молдова. През 2014 година той е задържан по дело за пране на пари и заграбване на 1 милиарда $ от молдовски банки, а сега живее в заточение в Израел.

През октомври 2022 година той беше глобен от Министерството на финансите на Съединени американски щати за това, че е съучаствал в съветския проект за подриване на свободните избори в Молдова и на кандидатстването на страната в Европейски Съюз.

Съпругата на Шор е съветската певица Жасмин - носителка на премия " заслужила артистка на Руската федерация " от Путин, и също сложена под глобите на Съединени американски щати.

" Очевидно е, че Русия също заплаща за тези митинги и опити за дестабилизация на страната. Опитват се да притеглят яки момчета, които да нападат полицията, държавните здания и фирмите, с цел да вършат провокации, които биха довели до дестабилизация ", споделя още министър председателят на страната пред Yahoo News.

Арсеналът на Путин в това отношение не включва танкове и изтребители както в Украйна, а включва оръжията на политическата война - внедряване на съветски сътрудници на тайните служби, провокиране на антидемократични настройки и потребление на платени или идеологически лоялни сътрудници на въздействие.

" От военна позиция, Русия не може да напредне от Приднестровието. Москва разчита на провокации и " дейни мероприятия ", които целят подкопаване на доверието в молдовското държавно управление ", споделя още министър председателят Дорин Речеан.

Една от тактиките, която звучи много познато в България е " внушението, че проевропейската политика води страната до война с Русия ".

Речеан съжалява за това, че " с години не обръщахме внимание на пропагандата и на съветските телевизионни канали, които постоянно са били дейни тук ".

" А когато започнахме да ги затваряме, пропагандата се реалокира в Telegram, Фейсбук, Vkontakte и TikTok. С Telegram и TikTok не можем да създадем нищо, с изключение на да дръпнем шалтера. След повече от 30 години агитация - в този момент виждаме резултатите ", разяснява още той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР