Административният съд във Варна отмени решението за отказ на РИОСВ

...
Административният съд във Варна отмени решението за отказ на РИОСВ
Коментари Харесай

Съдът отмени отказа на РИОСВ - Варна да одобри ОВОС за газово находище

Административният съд във Варна анулира решението за отвод на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна да утвърди Оценката за въздействието на околната среда и водите за изследване и рандеман на природен газ на територията на област Добрич. Става дума за находище край Генерал Тошево , като компанията, която ще търси природен газ е " Русгеоком БГ ".
Делото стартира през месец май 2018 година по тъжба на компанията вложител „ Русгеоком “.

Инвестиционното им предложение е за създаване на 41 сондажа в находище „ Спасово “, община Генерал Тошево.  Там бяха правени изследвания през 2014 година за съществуване на природен газ от същата компания. Желанието на „ Рус гео ком “ е да добива подземното благосъстояние в находищата „ Рогозина “, „ Чернооково “, „ Рогозина изток “ и „ Калина “, засягащи територията на 18 обитаеми места в община Генерал Тошево.

То обаче получи извънредно отрицателен отзив измежду локалното население , което провежда поредност от митинги, а през 2017 година беше извършен и локален референдум, на който близо 97% от имащите право на глас се оповестиха срещ у сходно капиталово желание.

Основните опасения освен на хората, само че и на специалисти, взели присъединяване посредством свои мнения в правосъдния развой е, че технологията на рандеман заплашва чистотата на подводния воден небосвод , който е единствен източник на вода за популацията на Североизточна България.

В правосъдното решение от 24 януари тази година е записано , че на правосъден надзор предстои не наличието и качеството на отчета за Оценка на въздействието на околната среда, а законосъобразността на решението, с което Регионална инспекция за опазване на околната среда Варна отхвърли одобряването му. Според съда са позволени противоречащи си мнения от едни и същи органи и дава образец.

Първоначално шефът на РЗИ Добрич дава „ положително  мнение на отчета за Оценка на въздействието върху околната среда “, шефът на БДЧР показва, че „ няма забележки и възражения по показаната документи “, съгласно шефа на БДДР „ отчетът за Оценка на въздействието върху околната среда е съгласуван изцяло с условията, сложени в предходните мнения на дирекцията “.

След извършените публични разисквания и митинги на популацията същите органи дават последващи мнения, които опонират на първите. Тук е и пропускът на РИОСВ-Варна съгласно съда, която е взела под внимание единствено вторите мнения при изчезнали данни за смяна на фактическата конюнктура.

Всъщност смяна в ситуацията в Генерал Тошево имаше и тя се състоеше в това, че десетки локални поданици се заеха с нелеката задача да прочетат хилядите страници на капиталовото желание на " Русгеоком " и Оценка на въздействието върху околната среда и да застанат със своите причини пред тях по време на публичните разисквания, както и да зададат своите въпроси. Като да вземем за пример по какъв начин ще се следи дали сондажите, преминаващи през водоносния небосвод тук, са довели до замърсяване на водата, дали умирането на пчелите в региона на изследванията е обвързвано с тях и още доста други. Въпроси, на които те не получиха отговори. Но публичните възражения против капиталовото предложение не могат да са решителен претекст за отхвърли да се утвърди Оценка на въздействието върху околната среда и несъгласието с капиталовото предложение не е обвързващо административния орган мнение, сочи съдът още в претекстовете си. 

По думите на едно от конституираните по делото лица Дона Пикард съдът в действителност преповтаря тезите на " Русгеоком ", върху които се основава и тяхната тъжба. След последното съвещание по делото преди девет месеца тя споделя, че се усеща - „ относително оптимистично настроена “.

През месец април 2021 година, Атанас Атанасов, който е един от учредителите на Инициативния комитет против добива на природен газ в Генерал Тошево , показа в изявление, че страната явно не се интересува от гласа на елементарния човек и той е значим единствено по време на избори. Атанасов визираше референдума, извършен в края на 2017 година в Генерал Тошево и фактът, че той не е бил задоволително съображение тези капиталови планове към един от най-плодородните райони в страната да бъдат прекъснати. Девет месеца по-късно решението на Административния съд във Варна удостоверява тези негови думи и слага още въпроси.  

Дона Пикард също е безапелационна, че борбата ще продължи и тя ще остане част от делото .  

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов съобщи за БНР, че решението на Административния съд във Варна е на първа инстанция и то не анулира по целенасоченост, а по правомерност решението на РИОСВ-Варна, както че по-скоро екоинспекцията ще апелира пред Върховния административен съд.  

През 2017 година тогавашният министър на околната среда и водите Нено Димов съобщи от трибуната на Народно събрание, че съгласно Доклада за оценка на въздействието на околната среда на капиталовото желание на „ Русгеоком “ при осъществяване на добива ще се употребяват стандартни средства, които няма да повлияят на количеството и качеството на подземните води.

Членът на Националния съвет на „ Зелено придвижване “ Албена Симеонова споделя,че те ще изискат анулация на решението на Административния съд , както и че ще обезпечат безвъзмездна експертиза за потребностите на делото пред Върховен административен съд, в случай че се наложи.  

Как ще продължи борбата сред население, компания вложител и правосъдна власт следва да проследим. Онова, което се знае сигурно още от в този момент е, че в случай че Върховен административен съд препотвърди решението на съда във Варна, то желанието за рандеман на подземни естествени благосъстояния в Генерал Тошевско ще бъде посрещнато по същия метод, както и през 2017 година.
Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР