Административният съд в София е отхвърлил жалбата на охранителната компания

...
Административният съд в София е отхвърлил жалбата на охранителната компания
Коментари Харесай

Съдът потвърди отнемането на лиценза на “Делта гард“

Административният съд в София е отхвърлил жалбата на охранителната компания "Делта гард " ЕООД против заповедта на шефа на националната полиция, с която през ноември м.г. бе лишен лиценза й за осъществяване на частна охранителна активност. Това демонстрира инспекция на "Сега " в правосъдните регистри. Фирмата е наказана да заплати 100 лева разходи на Министерство на вътрешните работи. Тя може да апелира пред Върховния административен съд.
Процедурата по лишаване на лиценза бе открита през октомври м.г. на основанието, че притежател, съучастник или шеф в сдружението е привлечено като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент. До 29 октомври м.г. Димитър Спасов-Каратиста и Марин Русев притежаваха по 50% от компанията. От тогава сдружението е еднолична благосъстоятелност на Русев. Стана ясно, че Спасов е бил упрекнат в Бургас за безчинство, осъществено със мощ или опасност.
В жалбата на сдружението се сочеше, че заповедта за отнемането на лиценза би трябвало да бъде анулирана, защото Спасов не е бил притеглен като обвинен преди заличаването му като съучастник. Постановлението за привличането му като обвинен е от май 2019 година, само че до 29 октомври 2021 година то не му е било предявено и връчено. Затова и лицензът е лишен нелегално. Министерство на вътрешните работи претендира, че срокът, в който Спасов е трябвало да излезе от сдружението, е почнал да тече през 2019 година и той го е изпуснал. Разследването, по което Спасов е упрекнат, е от 2017 година
Административният арбитър написа, че няма пълномощия да ревизира дейностите и спазването на периодите по Наказателно-процесуален кодекс от страна на наблюдаващия прокурор по висящо наказателно произвеждане, а "Делта гард " може да изиска инспекция от Инспектората към Висшия правосъден съвет за какво постановлението не е било връчено на Спасов 2 години и половина.
Съдът акцентира, че привличането като обвинен става със сформиране на съответното разпореждане, т.е. относима към разногласието по делото за лиценза е само и единствено датата на сформиране на постановлението за привличане на Спасов като обвинен - 14 май 2019 година Това значи, че 30-дневният период, в който той е трябвало да приключи присъединяване си в охранителната компания, е изминал на 13 юни 2019 година
"Делта гард " се прочу с следствието на "Антикорупционния фонд " за някогашния следовател Петьо Петров-Еврото и ресторант "8-те джуджета ". Президентът Румен Радев поздрави вътрешния министър Бойко Рашков за почналата процедура за лишаване на лиценза на компанията. "Времето на деребеите свърши ", разяснява президентът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР