Административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати отворено писмо

...
Административният ръководител на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати отворено писмо
Коментари Харесай

Отворено писмо на ръководителя на Специализирана прокуратура Валентина Маджарова

Административният началник на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова изпрати отворено писмо до министъра на правораздаването и до Комисията по конституционни и правни въпроси в 47-oто Народно заседание, с което изявява предпочитание и подготвеност за присъединяване в работни групи за разискване на законодателни промени.

Публикуваме целия текст на писмото:

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Уважаема госпожо министър на правораздаването,

Съгласно наредбата на член 411а от Наказателно-процесулния кодекс на Република България от 01.01.2012 година законодателят разпорежда на Специализираната прокуратура битката с най-тежката престъпност – закононарушенията срещу Републиката; проведената престъпност; тежки закононарушения, осъществени от лице, което работи по предписание или в осъществяване на решение на проведена незаконна група и корупционни закононарушения, осъществени от длъжностни лица, заемащи висша обществена служба.

В качеството ми на административен началник на Специализираната прокуратура, на съображение член 140, алинея 1, т. 4 от Закона за правосъдната власт, имам задължението да изготвя годишен отчет за активността на Специализираната прокуратура. В тази връзка всяка година се прави разбор на следователската, прокурорската и правосъдната процедура по делата, които са от компетентността на Специализираната прокуратура. Именно с оглед реализирането на тази функционалност реализирам непрестанен разбор на нормативната уредба, правосъдната процедура по наказателни каузи и на проблемите, зараждащи в хода на следствието и правоприлагането.

Във връзка с гореизложеното и на съображение член 26 от Закона за нормативните актове показвам предпочитание и подготвеност представители на Специализираната прокуратура да вземат присъединяване в публичните съвещания в процеса по разработване на план на нормативен акт по отношение на оферти за законодателни промени и допълнения на Закона за правосъдната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс, както и в разискванията по приемането на законопроектите.

Смятам, че Специализираната прокуратура ще способства за съблюдаване на правилата при изработването на законопроекти за изменение и допълнение на Закон за съдебната власт, Наказателно-процесуален кодекс и Наказателен кодекс, а точно на нужда, аргументираност, предвидимост, неприкритост, координация, субсидиарност, пропорция и непоклатимост. Специализираната прокуратура ще даде гледната точна на практикуващите адвокати в региона на наказателното право и развой и ще способства за изработването на качествено законодателство в тази област.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР